Ivanić: Izetbegovićev istup neprimjeren

571

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je da današnji istup predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, u vezi sa navodnim progonom Bošnjaka i Hrvata u Banjaluci u proteklom građanskom ratu u BiH, ruši bilo kakvo međusobno povjerenje u BiH.

– Izetbegović je postupio potpuno suprotno normalnom i uobičajenom načinu funkcionisanja institucija BiH. On može da iznese svoj stav, ali ne na zvaničnom sastanku na kome se iznose stavovi u ime BiH. Apsolutno nepotrebno, neprimjereno i nevaspitano odgovarati na pitanja koja nisu upućena njemu. Da je iole pažljivo slušao mogao je vidjeti da se na mudriji način može slično reći – rekao je Ivanić novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, ovo je jedna od stvari koje se događaju u posljednje vrijeme u kojima jedna politička koncepcija, prije svega bošnjačka, smatra da ima pravo na BiH.

– Nema od toga ništa. Ne treba da čude moji sljedeći potezi, ja neću da govorim šta će biti i oni će jasno pokazati da nije BiH samo ono što misli Izetbegović i da on nema pravo da na ovakvim skupovima sam iznosi svoje stavove koji su potpuno neprimjereni i za svaku osudu – rekao je Ivanić.

On je istakao da u narednim danima i sedmicama očekuje još reagovanja na Izetbegovićev istup jer on ruši bilo kakvo međusobno povjerenje u BiH, pogotovo nakon što je donesena odluka o popisu koja je bila prvo preglasavanje od formiranja ovog savjeta ministara.

– Uvjeravam vas da će biti zadnje preglasavanje i da će ovo što se desilo sa preglasavanjem imati svoje negativne posljedice za one koji su bili uvjereni da će preglasavanjem obezbijediti neku promjenu u BiH, od toga nema ništa – poručio je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zloupotrijebio je današnju konferenciju za novinare nakon “Brdo-Brioni” samita u Sarajevu da optuži Republiku Srpsku i Banjaluku za navodni progon Bošnjaka i Hrvata u proteklom građanskom ratu u BiH.

Iako mu nije bilo upućeno pitanje, Izetbegović je stao u odbranu biskupa banjalučkog Franje Komarice koji je Banjaluku uporedio sa Blajburgom.

– Banjaluka nije bila opkoljen grad, nego slobodan. Iz nje je država sistematski odstranila Hrvate i Bošnjake. Paradržava je sistematski srušila 16 džamija – rekao je Izetbegović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA