Istanbul: Suzavac i sukobi na prvomajskom protestu (FOTO)

659
Јedna osoba je poginula u pokušaju demonstranata da dođu do trga Taksim u centralnom dijelu Istanbula, nakon što je policija upotrijebila suzavac i vodeni top.
Turski dnevnik “Haberturk” piše da je jedna osoba poginula kada je udario kamion sa vodenim topom, dok je pokušavao da dođe do trga Taksim.

Prema pisanju lista, poginuo je Nail Mavus /57/ kojeg je kamion pregazio.

Turske vlasti saglasile su se sa nekoliko sindikata da se 1. maj proslavi u određenim dijelovima oblasti Bakirkoj, nedaleko od aerodroma u Istanbulu.

U Istanbulu su pojačane bezbjednosne mjere jer se tokom prvomajskih marševa i protesta redovno dešavaju incidenti između demonstranata i bezbjednosnih snaga.

Iz kancelarije guvernera Istanbula saopšteno je da će 24.500 pripadnika bezbjednosnih snaga danas biti na dužnosti.

Stanica metroa na trgu Taksim biće potpuno zatvorena, kao i ona na kraju glavne trgovačke ulice “Istiklal Čadesi” u centru Istanbula.

Prošle godine je turska policija u Istanbulu upotrijebila vodeni top i suzavac da bi rastjerala demonstrante, okupljene povodom 1. maja.

Turski parlament prošle godine usvojio je kontroverzan nacrt zakona koji policiji omogućava veća ovlaštenja za obračunavanje sa demonstrantima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA