Incko podnio izvještaj pred Savjetom bezbjednosti UN

563

Pred BiH se nalazi izazovan period, ali ova zemlja bi trebalo da bude u stanju da ga prevaziđe ako sve strane budu radile zajedno, u potpunosti poštivajući Dejtonski mirovni sporazum, izjavio je danas pred Savjetom bezbjednosti UN u Njujorku visoki predstavnik Valenin Incko.

Podnoseći 49. izvještaj Savjetu bezbjednost, visoki predstavnik pozdravio je istorijski korak koji je BiH načinila 15. februara kada je podnijela zahtjev za prijem u članstvo Evropske unije.

“Iako je napredak koji su organi BiH ostvarili u realizaciji Reformske agende zaista za pohvalu, nemojmo izgubiti iz vida potrebu da se tempo reformi ubrza”, rekao je Incko, saopšteno je iz OHR-a.

Prema njegovim riječima, lideri moraju udružiti snage i pokazati potrebnu političku volju da se sprovede program ozbiljnih i ubrzanih reformi.

– Jedino će se tako ojačati vladavina prava, unaprijediti funkcionalnost, privući investicije, otvoriti nova radna mjesta i načiniti veliki pomaci u narednim godinama – rekao je Incko koji smatra da 2016. može biti godina napretka prema evroatlantskoj integraciji, ekonomskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta, ali samo ako zemlja udruži snage i bude djelovala kao jedna cjelina.

Incko je izrazio zabrinutost zbog činjenice da neki od građana BiH učestvuju u konfliktima širom svijeta, od kojih su neki i vratili, te kao takvi predstavljaju prijetnju za budućnost stabilnosti zemlje.

Kao izazove koji stoje pred vlastima u BiH visoki predstavnik je naveo objavljivanje rezultata popisa stanovništva sprovedenog 2013. godine, konačan dogovor o mehanizmu koordinacije, puno provođenje odluka Ustavnog suda BiH, uključujući o izborima u Mostaru, državnoj imovini i 9. januaru, kao Danu Republike Srpske.

On je naveo da je neophodan i vidan napredak u fiskalnim i ekonomskim reformama, uključujući ispunjavanje zahtjeva Međunarodnog monetarnog fonda za novin aranžman, te stvaran napredak u provođenju uslova za zatvaranje OHR-a.

Incko je pohvalio napore koje su vlasti učinile u knjiženju vojne imovine na BiH. “To je uslov za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO i jedan od preduslova postavljenih od Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira za zatvaranje OHR-a”, podsjetio je Incko.

On je pozvao vlasti Republike Srpske da omoguće knjiženje imovine locirane na teritorijo ovog entiteta, kao što to čini i Federacija BiH.

– Ukoliko su vlasti Republike Srpske žele zatvaranje OHR-a, kako to stalno ponavljaju, moraju da dostave rezultate i omoguće Savjetu za provođenje mira da donese takvu odluku – rekao je Incko.

Visoki predstavnik je ukazao na izrazito različito reagovanje na presudu Haškog tribunala bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, ističući da su neophodni veći napori u smislu pomirenja.

Incko je oštro osudio i davanje imena Studentskom domu na Palama po Radovanu Karadžiću samo dva dana nakon što je izrečena presuda.

– Još jedan direktan izazov Dejtonskom mirovnom sporazumu tokom izvještajnog perioda uključuje i odluku Vlade Repubike Srpske iz decembra ove godine o prekidu saradnje entitetskih institucija sa Agencijom za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH, policijske agencije na nivou BiH, zbog zakonite akcije u policijskoj stanici u Republici Srpskoj u vezi sa istragom ratnih zločina – naveo je Incko.

Na kraju govora, visoki predstavnik je izrazio nadu da će za šest mjeseci, kada je planirano da podnese novi izvještaj, biti u mogućnosti da izvijesti o značajnom napretku zasnovanom na ostvarenju konkretnih rezultata i o situaciji u kojoj se u potpunosti poštuje Mirovni sporazum.

– To je najsigurniji put naprijed za BiH – zaključio je visoki predstavnik.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA