Ikone Nataše Vujnić iz Trebinja (VIDEO)

2652

Nataša Vujnić iz Trebinja već osam godina bavi se ikonopisom. Zahvaljujući izuzetnom talentu i ljubavi prema crkvi, Bogu i umjetnosti do sada je naslikala više od 180 ikona, koje su stigle i do najudaljenijih dijelova svijeta.

Kada je prije 18 godina, u potrazi za poslom i boljim životom doselila iz Jajca u Trebinje, Nataša Vujnić nije mogla ni da pretpostavi da će jednoga dana raditi ono što najviše voli i o čemu je oduvijek maštala. Iako je po zanimanju ekonomski tehničar, a ne akademski slikar, to Natašu nije omelo u namjeri da postane izuzetno dobar i cijenjen ikonopisac.

– Moja želja je odavno bila da se bavim ikonopisom, ali trebale su jednostavno da se poklope neke stvari. Trebalo je da se steknu uslovi za to. Dobila sam blagoslov od blaženopočivšeg arhimandrita Save iz manastira Studenica da mogu da krenem da se bavim ikonopisom i onda sam 2008. godine upisala školu u Beogradu kod ikonopisca Veronike Đukanović i te godine sam je i završila – priča Nataša Vujnić, ikonopisac iz Trebinja.

Biti ikonopisac, kaže Nataša, velika je odgovornost, a da bi se savladala tehnika slikanja ikona potrebno je mnogo truda, rada, ljubavi, vremena i talenta. Zbog toga je obišla i brojne manastire.

U manastiru Gradac mnogo je, kaže, naučila od igumanije i monahinje Magdalene. Talenat za slikanje Nataša je pokazala još u ranoj mladosti. Zbog zdravstvenih problema, jedno vrijeme bila je vezana za krevet, a taj period života provela je čitajući i crtajući.

– Zavoljela sam na taj način umjetnost i crtala sam stalno, crtala i onda sam počela da crtam i likove svetaca – kaže Nataša.

Između prvog koraka – prenošenja crteža na preparirano drvo i završnog – lakiranja ikone, nekada prođe i mjesec dana. Upravo toliko, Nataši je trebalo da naslika najzahtjevniju ikonu koju je radila, starozavjetnu ikonu Svete Trojice. Svetog Đorđa, naslikala je čak 50 puta, jer upravo ovu ikonu stranci i turisti najviše traže. Važno je, priča Nataša, razumjeti razliku između cijene i vrijednosti ikone. Cijenu određuje ikonopisac, na osnovu materijala, vremena i truda koji uloži, a vrijednost ikoni daje njen vlasnik, koji će se pred njom prekrstiti i pomoliti Bogu.

– Ima interesantna priča. Kada je žena bježala ‘95. godine iz zapadne Krajine pred „Olujom“ jedino što je mogla da ponese iz svoga doma bila je njena bolesna majka i ikona krsne slave. Ono što zaista čini Vaš dom, to je ikona – ističe naša sagovornica.

Za slikanje ikona, Nataša koristi najkvalitetniji materijal, pa osim nekoliko četkica, u Trebinju ne može da pronađe ništa drugo. Daske, boje i sav ostali materijal uglavnom nabavlja u inostranstvu i u Srbiji.

– Tamo nabavljam i zlato. Koristim 24-karatno zlato, a boje nabavljam iz Njemačke. Kremerov pigment je najkvalitetniji pigment, koji može da se nabavi na tržištu i ti pigmenti se sastoje od usitnjenih mineralnih materija. Ja imam čak i mljeveni ruski žad – kaže Nataša.

Iako se ikonopis uglavnom svodi na kopiranje starih majstora, svaki ikonopisac ostavlja i neki lični pečat na ikoni. Tako se i Natašane ikone, po nekim sitnim detaljima lako mogu prepoznati

– Ono po čemu sam možda prepoznatljiva je neka blagost u liku u pogledu. To jednostavno izađe iz mene. Ja to ne planiram. Ja to tako nekada i ne želim, pošto svetac ponekad, kad ga radim, na originalu ima i strog pogled, ali kod mene jednostavno, ne znam zašto, ali ne može da izađe – objašnjava Nataša.

Ono po čemu je Nataša prepoznatljiva, a na šta se što zbog komplikovanosti i zahtjevnosti mnogi ikonopisci ne usuđuju, jeste i oslikavanje drvenih jaja. Jaja se oslikavaju potpuno istom tehnikom kao i ikone.

– Samo što je mnogo teže uraditi drveno jaje, nego ikonu, zbog forme. Ikona se slika ili na štafelaju ili na stolu, a jaje zbog svoga oblika, nemoguće je, kotrlja se i onda slikam držeći ga na koljenima – kaže ona.

Iako nigdje nije zaposlena, Nataša je srećna i zadovoljna, jer je ikonopis njena ljubav od koje može i ponešto da zaradi. Njene ikone, koje uglavnom radi po narudžbi, do sada su rasprodate po brojnim galerijama i manastirskim prodavnicama. Oni koji požele da naruče Natašine ikone, mogu je pronaći na fejsbuk stranici „Ikone Nataša Vujnić“.

Novinar: Neda Petković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA