Hrvatska prodaje Kroaciju Erlajns, Podravku, Luku Rijeka…

694
Vlada Hrvatske odlučila je danas, na telefonskoj sjednici, da proda državne udjele u firmama ACI, Kroacija Erlajns, Luka Rijeka, Kroacija banka, Petrokemija, Končar elektroindustrija, Podravka i Kroacija osiguranje.

Kako izvještava T-portal, poslanici Mosta se uopšte ne slažu sa prodajom Podravke.

Vlada je u obrazloženju navela da je poslije konsultacija sa Ministarstvom finansija utvrđeno da deonicama tih preduzeća ne treba da upravlja Državni ured za upravljanje državnom imovinom, pogotovo jer se i Strategijom upravljanja i raspolaganja državnom imovinom za period 2013-2017. predviđa privatizacija i eventualna prodaja tih kompanija.

– Prodaja nestrateških trgovačkih društava iz državnog portfelja može započeti kada se za to ostvare preduslovi u izmjeni zakonskog i podzakonskog okvira, a rok za sprovođenje je juni 2016 – navodi se u vladinoj odluci.

Na telefonsku sjednicu hrvatske vlade, osvrnuli su se pojedini poslanici u današnjoj raspravi u Saboru, koji su se usprotivili prodaji Podravke.

Poslanik Mosta Mirko Bulj je rekao da je “apsolutno protiv prodaje Podravke, ACI-ja i drugih preduzeća koja “moraju biti baza za razvoj Hrvatske”.

– Firme kao što je Podravka, na koju se može nasloniti razvoj poljoprivrede, apsolutno smatram strateškom, a ne da mi uvozimo repromaterijal iz Mađarske dok naša polja leže zapuštena…Lako je prodati zlato, ajde prodajte plastiku – rekao je Bulj novinarima u Saboru.

Protiv prodaje je i Mostov poslanik Ivan Kovačić, koji je ocijenio da su “neka preduzeća skinuta s liste strateških firmi možda da bi se lako prodale”.

– Međutim, ne treba biti puno pametan i puno stručan da bi se prodao ACI ili Podravka. Zašto nije odlučeno da se prodaju firme koje su sada u lošem finansijskom stanju, gdje radnici ne dobijaju platu. Sigurno tako nešto neću podržati – rekao je on, a prenosi T-portal.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA