Hrvatska preuzima predsjedavanje SEECP

501

Bugarska će na Samitu šefova država i vlada zemalja koje učestvuju u Procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) predstaviti svoje rezultate jednogodišnjeg predsjedavanja ovom regionalnom organizacijom i predsjedavanje predati Hrvatskoj.

Bugarska je predsjedavanje preuzela u junu prošle godine i svoj program fokusirala na tri prioritetne oblasti saradnje: povezivanje – energetske i transportne infrastrukture, jačanje demokratije, slobode medija i civilnog društva u regionu, te bezbjednost i migracija.

Skup se održava danas i sutra u Sofiji.

Na drugom neformalnom sastanku ministara inostranih poslova početkom februara ove godine u Sofiji usvojena je zajednička izjava za rješavanje izazova koje predstavljaju migracioni tokovi.

Bugarski šef diplomatije Daniel Mitov sastaće se sa svojim kolegama iz BiH, Grčke, Hrvatske, Ruminije i Makedonije Igorom Crnadakom, Nikosom Kociasom. Mirom Kovačem, Lazarom Komneskuom i Nikolom Poposkim.

Sutra će se sastati predsjednici država ili premijeri ovih zemalja.

Domaćin skupa u Sofiji je bugarski predsjednik Rosen Plevneliev.

Bugarska će kao predsjedavajuća pripremiti deklaraciju u čast 20. godina postojanja SEECP kao ključnog političkog formata za održivo partnerstvo u jugoistočnoj Evropi i vodeću platformu za evropske i evroatlantske integracije, objavljeno je na sajtu bugarskog predsjednika.

SEECP pokrenut je 1996. godine kao regionalna inicijativa za saradnju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA