Hrvatska: Potvrđen prvi slučaj Zika virusa

605

Laboratorijski je potvrđen prvi slučaj infekcije virusom Zika u Hrvatskoj, rekao je tamošnjim medijima epidemiolog Bernard Kaić, voditelj Odjela za prevenciju zaraznih bolesti i cijepljenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Međutim, u trenutku kada je došla u Hrvatsku, a to je bilo prije otprilike mjesec dana, žena koja se inficirala već je ozdravila i nije bilo opasnosti da se infekcija prenese. Riječ je o ženi koja je prije više od dva mjeseca boravila u Brazilu kao turistička službenica i tamo se zarazila virusom Zika.

Nakon toga je sa simptomima bolesti (glavobolja, visoka temperatura i bol u zglobovima) boravila u zapadnoj Evropi, a po povratku u Hrvatsku više nije bila zaražena pa nije bilo ni opasnosti od širenja zaraze. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da se virus Zika do ljeta može proširiti Evropom, u područjima gdje živi tigrasti komarac koji ga prenosi.

Da podsjetimo, na pet lokacija u Srpskoj su pronađeni tigrasti komarci i to na području Banjaluke, Laktaša, Bijeljine, Gradiške i Broda.

Kako pokazuju dokumenta, koja su u posjedu pojedinih medija, ovaj izuzetno opasan insekt i prenosnik mnogih zaraznih bolesti otkriven je čak i u jednom stanu u ulici Jovana Dučića u Banjaluci.

Larve i odrasli tigrasti komarci u Bijeljini nađeni su kod vulkanizerske radnje u naselju Ljeljenča, a vulkanizerska radnja bila je njihovo stanište i u Laktašima, i to u naselju Boškovići.

Kada su u pitanju Gradiška i Brod, tigrasti komarci otkriveni su kod samih graničnih prelaza. Direktor Instituta “Dr Vaso Butozan” Drago Nedić potvrdio je da su na svim ovim lokacijama pronašli tigraste komarce, i to još krajem prošle godine.

Šta je tigrasti komarac?

Tigrasti komarac (Aedes albopictus) je tropska i suptropska vrsta jugoistočne Azije. Naziv je dobio po bijelim prugicama koje ima po tijelu i nogama, a rasprostranjen je na svim kontinentima. Najčešći način prenosa u nova područja je u automobilskim gumama u koje komarac polaže jajašca. U Evropi prvi put je zabilježen 1979. godine u Albaniji. Za razliku od običnog komarca, koji je aktivan noću, tigrasti komarac je vrlo agresivna, dnevno aktivna vrsta koja napada tokom cijelog dana. Lokacije na kojima su krajem prošle godine pronađeni tigrasti komarci.

Tigrasti komarac pronađen u pet gradova Srpske

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA