Grci ispraznili izbjeglički kamp u Idomeniju

529

Grčke vlasti saopštile su danas da su u potpunosti ispraznile veliki kamp u Idomeniju i migrante rasporedile u druge kampove na sjeveru Grčke.

Ovaj privremeni kamp nedaleko od makedonske granice postojao je mjesecima, a u jednom trenutku u njemu je boravilo čak 12.000 ljudi.

U trodnevnoj operaciji učestvovalo je veliki broj grčkih policajaca, a međunarodnim medijima i aktivistima bio je zabranjen ulazak u kamp, prenosi makedonska agencija MIA.

Nekoliko hiljada preostalih izbjeglica i migranata danas je evakuisano autobusima ili su krenuli pješice u druge permanentnije kampove na sjeveru Grčke.

Grčke željeznice su takođe saopštile da su uspjele da raščiste prugu koja je bila blokirana 70 dana, zbog čega je kompanija pretrpjela višemilionske gubitke.

Tokom evakuacije migranata, boravak u kampu je bio dozvoljen samo zdravstvenim i humanitarnim organizacijama, poput Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice i “Ljekara bez granica”.

Nekoliko kilometara izvan kampa okupili su se demonstranti koji su protestovali zbog preseljenja migranata, dok su nadležni buldožerima rušili privremen objekte izgrađen prethodnih mjeseci.

Migranti evakuisani iz Idomenija podjeljeni su po grupama shodno nacionalnoj pripadnosti i odvedeni u različite kampove, navodi MIA.

Grčki ministar za migracije Јanis Muzalas je u intervjuu za Mega TV rekao da je evakuacija Idomenija bila prioritet kako bi se izbjegla sramtno poređenje sa favelama.

Kako prenosi grčka agencija ANA, Muzalas je najavio da će uskoro biti evakuisani i kampovi na nekadašnjem atinskom međunarodnom aerodromu Elinikon i u luci Pirej.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA