Gradovi i opštine grcaju u dugovima

1250

Na kraju 2015. godine zaduženost lokalnih zajednica u Republici Srpskoj iznosila je 303,25 miliona maraka. Taj iznos, iako visok, ipak je za oko 27 miliona KM manji u odnosu na prethodnu godinu.

U Ministarstvu finansija ističu da je procenat zaduženosti opština i gradova oko 11,41 odsto te da su najzaduženije opštine Petrovo, Kneževo i Oštra Luka. Neslavne titule najzaduženijih gradova u RS nose Banjaluka i Bijeljina.

Najvišu stopu zaduženosti ima opština Kneževo sa 22,68%, dok je Petrovac sa 3,73% najmanje zadužena opština u Srpskoj. Osim Petrovca, manjem procentom zaduženosti mogu se pohvaliti Derventa, Kupres, Foča i Čajniče.

Od 64 lokalne zajednice, koliko ih ima u Srpskoj, samo njih osam nema direktno zaduženje.

Da opštine i gradovi imaju velikih problema prilikom servisiranja redovnih obaveza zbog kreditnih zadužanja potvrdio je i Slobodan Gavranović, potpredsjednik Saveza opština i gradova RS i gradonačelnik Banjaluke.

On ističe da se lokalne zajednice odlučuju na kredit jer velike infrastrukturne projekte ne mogu da realizuju bez tog novca.

– Bez kredita nema ni velikih projekata, ali svi načelnici i gradonačelnici moraju voditi računa o tome da obaveze preuzete po osnovu zaduženja servisiraju na vrijeme, rekao je Gavranović.

On je naglasio da se Banjaluka zaduživala isključivo za realizaciju velikih projekata, te da nema problema u vezi sa otplatom kredita.

Ekonomisti, uprkos velikoj zaduženosti, smatraju da dug lokalnih zajednica nije ogroman ako se poredi sa ukupnim zaduženjem Republike Srpske.

– Međutim, ako se uzme u obzir da je ekonomska aktivnost u padu, zaduženje opština i gradova je preveliko, istakao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

On je istakao da u pojedinim opštinama i gradovima postoje realne potrebe za kreditima da bi se riješili infrastrukturni problemio, mada postoje i oni koji se zadužuju kako bi isplatili zarade zaposlenima u administraciji.

Ekonomisti savjetuju načelnicima i gradonačelinicima da se okrenu privrednicima jer jedino na taj način mogu računati na ekonomski razvoj jer je zaduživanje „zadnja stvar za jačanje ekonomske moći“

Ipak, odluku o novom kreditnom zaduživanju neke opštine. mora da potvrdi i odobri Ministarstvo finasija RS, kako ne bi došlo do pada finansijske stabilnosti.

Iz Ministarstva finansija ipak poručuju da pojedine opštine još nisu dostavile odluke o usvojenom budžetu za tekuću godinu. Među tim opštinama su: Gradiška, Srbac, Trnovo, Jezero, Han Pijesak, Bileća i Novo Goražde, što svakako predstavalja ozbiljan problem za svaku od njih.

srpskacafe.com

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA