Globalno zagrijavanje i visoke temperature Arape sele u BiH!

824

Temperatura na arapskom poluostrvu svake godine se penje, a do kraja vijeka bi mogla iznositi do 77 stepeni Celzijusa, navodi se u istraživanju.

Zbog globalnog zagrijavanja zemlje bliskoistočnog toplinskog pojasa razmišljaju o migracijama, a jedna od najpopularnijih regija o kojem razmišljaju su zemlje Europe, a posebno BiH.

Kako piše njemački magazin “Contra”, citirajući rezultate studije poznatog američkog klimatologa Elfatiha Eltera sa čuvenog bostonskog sveučilišta Massachusetts Institute of Technology (MIT), temperatura na arapskom poluostrvu svake godine se penje, a do kraja vijeka bi mogla iznositi do 77 stepeni Celzijusa.

“Contra” navodi da mnogi bogatiji stanovnici te regije već razmišljaju o preseljenju u Europu, a da je BiH mjesto na koje se već polako doseljavaju.

– Za elite iz Saudijske Arabije preseljenje u ove regije ne bi predstavljalo nikakav problem. Oni su već u BiH kupili i podigli čitava naselja. Međutim, za siromašnije stanovništvo potraga za novom domovinom može predstavljati malo veći izazov – navodi “Contra”.

Prema spomenutoj studiji, Evropa i sjeverni dijelovi azijskog poluotoka uskoro bi mogli postati utočište miliona klimatskih izbjeglica iz arapskih zemalja u zalivskoj regiji. Elter ocjenjuje da bi daljnje povećanje temperature moglo dovesti do velikih ljudskih žrtava, pri čemu pogođeni ne bi bili samo stari i bolesni, nego i zdravi pojedinci. On upozorava da nikada u istoriji nije istovremeno došlo do tolikog porasta temperature istovremeno s povećanjem vlažnosti.

– Ako na Bliskom istoku emisija plinova nastavi rasti ovim tempom, klimatske promjene na persijskom poluostrvu zajedno sa geografskom položajem dovešće do ekstremnog porasta temperature – naveo je on.

“Contra” citira drugi dio iste studije koautora Jeremia Pala, da je u toplotnom udaru u Europi 2003. godine poginulo čak 70.000 ljudi, a tolike temperature su već danas u regiji Persijskog zaljeva sasvim uobičajene.

– Takve temperature još se mogu premostiti klimatskim uređajima u gradovima poput Abu Dabija, Dohe i Dubaija, ali živjeti i raditi na otvorenom već danas više nije moguće – upozorava se. Zaključke istraživanja potvrdili su i domaći stručnjaci.

– Bliski istok je potpuno drugačije područje u odnosu na nas, radi se o pretežno pustinjskim zemljama koje se samim tim puno više zagrijavaju u skladu sa globalnim promjenama, to jest zatopljenjem. Njihovi građani će u jednom trenutku sigurno morati emigrirati, samo je pitanje kada. Ja ne vjerujem da će se to dogoditi tako brzo – kazao je Goran Trbić, dekan Prirodnomatematičkog fakulteta i ekspert u klimatskim promjenama.

Trbić, koji je bio i jedan od članova izaslanstva koje je predstavljalo BiH u Parizu na zadnjem summitu o klimatskim promjenama, iznio je i zanimljive podatke koji su ilustrovali koliko su globalne promjene velike i opasne, prenose Nezavisne.

– Uzmimo primjer Banje Luke, gdje je od 1961. do 1990. godine prosječna temperatura bila 10,9, da bi u posljednjih pet godina došla na 12,8. Pored ovoga, fenomen tropskih noći gdje se temperatura ne spušta ispod 20 stepeni smo imali jednom u tri godine, dok smo tu pojavu u prethodnih nekoliko godina u tijeku ljeta imali i po deset dana zaredom – ističe Trbić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA