Galijašević: BiH se vratila u devedesete

642

Nasljeđe Alije Izetbegovića ključni je element destrukcije i BiH i međuetničke saradnje, kao i vrlo nepovoljnih bezbjednosnih prilika koje su se razvijale kao njegov cilj, a potom i njegovog sina, koji ta nastojanja oživljava svojom politikom na najbrutalniji način, rekao je stručnjak za krizne situacije Dževad Galijašević.

Galijašević je ukazao da je BiH u najgorem periodu postdejtonske ere, da se vratila u devedesete godine prošlog vijeka i da se posljednjih 18 mjeseci nalazi u postdejtonskom haosu i unutar zemlje i haosa koje emituje prema drugih državama i narodima.

– Nacionalne stranke, koje su dale platformu za protekli rat, koje se nisu mogle dogovoriti ni o jednom važnom nacionalnom pitanju, ponovo su se vratile na scenu i pokazale kako se jedan stabilan politički postdejtonski razvoj može pretvoriti u postdejtonski haos – rekao je Galijašević, na okruglom stolu u Beogradu pod nazivom “Paljenje Balkana-od Makedonije do Republike Srpske”, kojem je prisustvovao i predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Galijašević je podsjetio da su se posljednjih 18 mjeseci desili prvi teroristički napadi na policijsku stanicu i Zvorniku, kada je ubijen policajac, u Sarajevu, kada su ubijena dva vojnika, a tu je i pokušaj linčovanja premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici i potpuni nemar i nerad na istrazi tog događaja.

Prema njegovim riječima, komplikovanje te situacije radili su upravo partneri Alije Izetbegovića, stranke sa kojima je najbolje znao, koje su najsličnije njegovoj politici – SDA, SDS i HDZ.

– To su bratske destruktivne politike koji ne promišljaju interese naroda i danas se poigravaju sa ratnohuškačkom retorikom – rekao je Galijašević.

On je naveo da se u BiH uvoze ne samo međuetnički konflikti, već političari iz drugih zemlja koji nisu dobronamjerni prema BiH i “koji će nam pomoći da se što brže i agresivnije sukobimo”.

Galijašević je podsjetio na uvrede odlazećeg turskog premijera Ahmeta Davutogluoa u Banjaluci, prenoseći orijentaciju Turske prema BiH i Balkanu da su tu “bili i da će uvijek biti”.

– Imali smo i prijeteću poruku iz Zagreba, gdje su /turski predsjednik Tajip/ Erdogan, Kolinda Grabar Kitarović i Bakir Izetbegović formirali takozvanu trilateralu, zajednički nastup na planu uzurpacije zapadnog Balakana i destrukcije zapadnog Balkana – naveo je Galijašević.

On je zapitao protiv koga je to usmjereno i koga predstavlja u toj trilaterali Bakir Izetbegović, da li predstavlja BiH, dok sjedi sa Erdoganom i Kitarovićevom u jedinom njegovom odlasku u EU u njegova dva mandata, a otišao je u Zagreb zbog Erdogana, a ne predsjednika Hrvatske.

Galijašević je podsjetio i na izjave banjalučkog biskupa Franje Komarice, koji je pokušao da poništi antifašizam i da uvede Blajburg kao simbol stradanja, kao i na reagovanje kardinala vrhbosanskog Vinka Puljića, kao i prvog potredsjednika Vlade Hrvatske Tomislava Karamarka.

On ističe da je namjera bila da se Blajburg predstavi kao simbol stradanja, a ne konačni obračun sa ustašama koji su pobili milion i po ljudi, od kojih pola u samo jednom koncentracionom logoru Jasenovac.

Galijašević je naveo da je poslije uslijedila i izjava poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića, te zapitao da li se stidi što je tako govorio o Srbima i hrišćanima?

– Ako ga ne pitate to, mislite li da će problem nestati? Ne, problem ostaje, njegove uvredljive riječi kojima najavljuje rat i kažu – `idemo da ih pobijedimo glasanjem, ako ne možemo glasanjem, imaćemo ponovo rat`. Ta poruka nije poslata samo Bošnjacima. Sada nas je 50 odsto, za 10 godina biće 60 odsto. Ta poruka je poslata hrišćanima – ukazuje Galijašević.

Prema njegovim riječima, sve te poruke su simbolizovale destrukciju i destabilizaciju, a na drugoj strani je potpuno neprimjereno ponašanje u institucijama BiH političkih partija iz Republike Srpske.

– Bakir Izetbegović je objavio rat Republici Srpskoj, a kakav je odgovor njegovih partnera u Sarajevu bio? – Da su to neprimjerene riječi, da nije u redu da se tako govori. Nema institucionalnog odgovora – rekao je Galijašević.

On je naglasio da su jedini institucionalni odgovor davale institucije Srpske, njen predsjednik Milorad Dodik, Skupština i Vlada Republike Srpske.

Galijašević je rekao da je u Sarajevu u zajedničkim institucijama najgora vlast od Dejtona, koja je dovela do destabilizacije zemlje i koja pokušava učiniti nestabilnom i samu Republiku Srpsku.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA