Francuska: Sindikati pozvali na još oštrije proteste

407

Francuski sindikati pozvali su danas radnike da nastave i pojačaju proteste, u trenutku kada je talas štrajkova zbog spornih izmjena zakona o radu poremetio saobraćaj i snabdijevanje gorivom širom zemlje.

Sindikati su izdali zajedničko saopštenje u kojem pozivaju svoje članove da povećaju razmjere i podrže proteste u industrijskom sektoru, kako bi time pojačali pritisak na socijalističku vladu francuskog predsjednika Fransoa Olanda, prenosi AFP.

U Parizu i drugim francuskim gradovima juče su izbili neredi tokom demonstracija protiv planiranih reformi zakona o radu, a policija je odgovorila suzavcem i privođenjem.

Francuski premijer Manuel Vals rekao je juče da sporne reforme u domenu rada neće biti povučene, ali da su moguće izmjene tih reformi “na bolje”, mada nije precizirao u čemu bi se sastojale eventualne izmjene.

Reforme, u vidu novog zakona o radu koji predviđa produženje sada 35-časovne radne nedelje i lakše otpuštanje zaposlenih, već nedeljama izazivaju proteste i talas štrajkova u Francuskoj.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA