FIBA drugi put za godinu dana suspendovala ABA ligu: Klubovi traže pravi put

724

FIBA i EKA bi sutra u Minhenu trebalo da se sastanu i pokušaju da počnu s rješavanjem problema koji uveliko tresu košarkašku Evropu. Međutim, ako je vjerovati posljednjim dešavanjima u oba tabora, “usaglašavanje stavova” će ići sporo…

Naime, prvo je u petak EKA prisutnim klubovima predstavila sistem takmičenja Evrolige i Evrokupa za narednu sezonu. Ujedno je saopštila da će i drugo po kvalitetu takmičenje takođe donijeti određene finansijske koristi učesnicima.

Izvršni komitet FIBA je pak u nedjelju razmatrao odgovore 14 nacionalnih federacija poslije suspenzije 20. marta, jer nisu uticali na svoje klubove da odustanu od Evrokupa, odnosno priključe se FIBA Ligi šampiona. Ujedno je odlučeno da povuče odluku o priznavanju ABA lige u sadašnjem obliku, što je drugi put u godinu dana da je na udaru regionalno takmičenje.

FIBA je slično uradila i prošlog proljeća, što je izazvalo “gašenje” tadašnje ABA lige, čiji su većinski vlasnici bili privatna lica i osnivanje nove sa 100-odstotnim vlasništvom klubova učesnika. Očigledno da ta promjena nije pomogla u želji FIBA da uveća uticaj na Balkanu, pošto su se klubovi iz regiona opredjelili za EKA, pa još jednim “nepriznavanjem”, pod pritiskom suspenzija reprezentacija, pokušava da je potpuno ugasi ili, preko nacionalnih saveza, indirektno preuzme “vlast”.

– Vjerovatno je sporna odluka da klubovima pružimo mogućnost igranja protiv najjačih, što je njihova želja. Sve naše propozicije usklađene su s propisima FIBA, a naši klubovi su se definitivno odlučili za EKA. Protiv toga ne možemo – kaže Krešimir Novosel, direktor ABA lige, koja će održati Skupštinu 9. maja.

Ispred regionalnog takmičenja su dva puta: da se povinuje FIBA i uđe u novo vlasničko i upravljačko restrukturiranje, ili da se potpuno osamostali, oglušavajući se o odluke nacionalnih saveza i FIBA.

S obzirom na to da je liga potpisala ugovor sa EKA, logično bi bilo da se osamostali. Međutim, čini se da je u ovom momentu to praktično nemoguće. Jer, Cibona je već stavila paraf na ugovor sa Ligom šampiona, čime se jasno priklonila FIBA, pa je teško vjerovati da bi joj “protivurečila” igranjem u nepriznatoj ABA. U sličnoj je poziciji i Krka, koja je sa Tajfunom (ispao iz ABA lige), prema pisanju slovenačkih medija, poslala neophodnu dokumentaciju u FIBA Evropu za Ligu šampiona (konačan rok za podnošenje prijava je danas).

Postoji i treći put, ali on je praktično “slijepa ulica”, odnosno potpuno gašenje ABA…

PRATE SITUACIJU
FIBA je saopštila da će do narednog sastanka Izvršnog komiteta, 14. maja u Minhenu, pomno pratiti situaciju. Zanimljivo da taj dan “pada” između polufinala i finala Evrolige.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA