FBiH: Okončan protest demobilisanih boraca

708

Protesti demobilisanih boraca, koji su danas održani u cijeloj Federaciji BiH /FBiH/, okončani su, a nakon razgovora sa predstavnicima Vlade FBiH saopšteno je da će u petak, 27. maja, biti održan sastanak timova koji učestvuju u donošenju odluka kako bi bio napravljen korak prema usvajanju rezolucije na kojoj borci insistiraju.Demobilisani borci su od izvršne vlasti u FBiH tražili da usvoji rezoluciju u kojoj se nalaze tri glavna zahtjeva – jedinstven registar boraca, jedno boračko udruženje i borački dodatak.

Oni navode da su dobili garancije da će Vlada FBiH izvršiti pritisak na Parlament FBiH da rezolucija bude usvojena.

Borci su danas protestovali istim povodom u Mostaru, Tuzli, Zenici, Stocu i drugim gradovima tražeći od vlasti da riješi njihove probleme.

Pripadnici boračkih udruženja sa područja Tuzlanskog kantona bili su blokirali magistralni put Tuzla – Doboj na petlji Šićki Brod, čime je onemogućen saobraćaj u oba pravca na ulazu i izlazu iz Tuzle.

Iz Informativnog centra BIHAMK-a saopštili su da su završeni protesti boraca na lokalitetu petlje Šićki Brod na raskrsnici magistralnih puteva M-18, M-1.8 i M-4 kod Tuzle, tako da je na ovom lokalitetu pušten saobraćaj.

Od 16.20 časova završeni su protesti i na graničnim prelazima Orahovlje, Crveni Grm i Bijača, tako da je i ovdje saobraćaj normalizovan.

Nekoliko stotina demobilisanih boraca okupilo se i 25. aprila ispred zgrade Vlade FBiH tražeći ostavku ministra za pitanja boraca FBiH Salka Bukvarevića, usvajanje rezolucije Savjeta branilaca u kojoj su iznijeli zahtjeve za uvođenje mjesečnog dodatka za borce i to za svaki mjesec proveden u odbrani BiH, koji ne može biti manji od minimalne penzije u FBiH.

Osnovne boračke organizacije FBiH, kao i Odjeljenje za branioce HVO-a i domovinski rat HNS-a ogradili su se od najavljenih protesta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA