Fajman je otišao – šta će se desiti sa Merkelovom?

550

Iznenadna ostavka austrijskog kancelara Vernera Fajmana je i dalje tema u njemačkim medijima, koji se pitaju da li takav scenario očekuje i Njemačku.

Kako prenosi Dojče vele, Fajmanova ostavka je proistekla iz okolnosti kakve su vidljive i u Njemačkoj – političko krivudanje i neodržana obećanja.

Kako piše Vestfalenpost, Fajman je bio simbol za to, kada je reč o izbjegličkoj krizi, najprije je bio oličenje ljudskosti, a onda se prebacio na restriktivan kurs istočnoevropskih zemalja.

– A nije mu uspelo ni da oporavi privredu. Austrijom, zbog konfliktnih odnosa u koaliciji, nije lako vladati. Ali, ljudi cijene dosljednost, postojanje crvene niti, politiku sa perspektivom. A te zahtjeve Verner Fajman više nije mogao da ispuni – dodaje Vestfalenpost.

Prema navodima Hanoverše algemajne cajtunga, Fajman je odgovoran za pogrešnu strategiju svoje vlade koja se mnogo udaljila od temeljnih načela socijaldemokratije.

“Zato je njegov odlazak logičan“, konstatuje list iz Hanovera, dok Ajzenaher prese ističe da je Austrija učinila Evropi medveđu uslugu i da je to poruka poslata ostatku kontinenta, uključujući i Berlin.

Najdalje je otišao Sabriker cajtung, koji ističe da Nijemci nemaju razloga da se raduju i da je sve jače osjećanje da “ovo što se desilo u Austriji sada čeka i Njemačku“.

“Odlazak Fajmana neće osloboditi Austriju bijede. Ta zemlja zna samo za velike koalicije. Birači su shvatili da je razlog za zastoj u državi upravo cementirana veza Socijaldemokrata i konzervativne Narodne stranke. Predsjednički izbori su bili samo početak njihovog bijesnog obračuna sa aktuelnom vlašću. Teško je vjerovati da će velika koalicija da preživi sve do jeseni 2018. kada joj ističe mandat – novi izbori se smješe“, ocjenjuje Hajbroner štime.

Badiše cajtung ocenjuje da Fajmanova ostavka nije posebno iznenađenje.

“Njegova popularnost je drastično pala. Već i trenutak u kome je podnio ostavku ukazuje da je reč o kapitulaciji – uoči odlučujućeg kruga predsedničkih izbora, to je signal da vlast treba da preuzmu desničarski populisti Slobodarske stranke“, navodi se, dok Rajn-nekar-cajtung dodaje da je debakl Socijaldemokrata na predsjedničkim izborima je pokazao da se imitiranje desničarskih populista nije isplatilo.

“Koketiranje“ sa desnicom je u prvi plan istakao i Veclarer noje cajtung, pita se da li je približavanje desnopopulističkoj Slobodarskoj stranci politički valcer prilagođavanja realnosti, ali i ističe da se politika ne vodi vrtoglavim okretima.

“U Austriji možemo posmatrati ono što će se u Njemačkoj desiti za nekoliko godina ukoliko se na čelu AfD pojavi ličnost sa harizmom kakvu je imao Jerg Hajder. Oni koji u Njemačkoj ne žele takav razvoj događaja, morali bi da etabliranim strankama jasno stave do znanja da je krajnje vrijeme da postanu ubedljive u traženju rješenja za probleme“, ističe Algemajne cajtung.

Da sukob sa Slobodarskom strankom neće moći da se izbjegne ocjenjuje i Frankfurter algemajne cajtung, uz napomenu da to treba učiniti ofanzivno, pametno i bez zaziranja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA