Erbas A330 sletio na Beogradski aerodrom

518
Na beogradski aerodrom “Nikola Tesla” sletio prvi širokotrupni avion za redovni intrekontinetalni saobraćaj između Balkana i Amerike. Linija Beograd – Njujork poslije skoro četvrt vijeka.

“Er Srbija” je jedina kompanija koja ima takav let u okruženju, a avion “erbas A330” iznajmljen je od Er Indije za pola miliona dolara mjesečno. Avion ima 254 sjedišta u ekonomskoj i biznis klasi, može da primi 10 tona robe po letu.

Promotivna cijena u nižoj sezoni je 440 evra za povratnu kartu.

Prvi direktan let za Njujork planiran je za 23. jun, a predviđeno je pet letova nedjeljno.

Avion “erbas” iako je evropski proizvod koriste najviše američki avioprevoznici. Јedan je od najpouzdanijih u klasi i među prvima je dobio sertifikat da samo sa dva motora može da leti prekookeanske rute.

Dočeku i slijetanju novog aviona prisustvovovali su Dane Kondić, generalni direktor Er Srbije, i Siniša Mali, predsjednik Nadzornog odbora Er Srbije i gradonačelnik Beograda.

Mali je kazao da je taj avion simbol ekonomskog oporavka Srbije koji će potvrditi da je Srbija dominantna zemlja u ovom dijelu Evrope.

– Od 11 zemalja samo Srbija ima ovaj let. Naš cilj je da privučemo veliki broj investitora u zemlju, a sve je to lakše kad imamo direktnu vezu sa Amerikom, dodao je on.

Prema njegovim riječima, let od Beograda do Njujorka je “kruna” napora vlasti u Srbiji da od kompanije koja je bila na ivici bankrota “napravi” profitabilnu kompaniju.

“To sa Er Srbijom nije bilo lako… Ovo je najveći avion u regionu i Srbija treba da bude ponosna”, rekao je Mali i dodao da će u narednom periodu biti odlučeno kako će se avion zvati.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA