Engleska “zrela” za promjenu fudbalskog sistema?

600

Englezi bi mogli da naprave najveću promjenu u sistemu takmičenja od osnivanja Premijer lige 1992. godine.

Fudbalska liga (FL) planira da doda još jedan rang takmičenja, pa bi tako u profesionalnoj konkurenciji bilo pet liga sa ukupno 100 klubova.

Trenutno se ligaški sistem sastoji od četiri ranga takmičenja u kojima PL ima 20, a Čempionšip, Liga 1 i Liga 2 po 24 klub.

Prema novom sistemu svih pet liga bi imalo 100 klubova, od sezone 2019/2020, a glavni cilj je poboljšanje klupskih finansija, uz rast kvaliteta na terenu.

Kako prenosi BBC, Premijer liga i Fudbalski savez Engleske (FA) su dali verbalnu podršku prijedlogu Lige.

Čeka se odluka 72 člana tri ligaška ranga člana FL, a odluka bi mogla biti poznata na godišnjem sastanku u junu 2017. godine.

– Jasne su prednosti koje očekuju sve. Želimo da uradimo nešto što je najbolje za engleski fudbal. Nadam se da će ovaj korak FL biti pokretač budućih promjena – rekao je izvršni direktor Lige Šon Harvi.

Ovako izgleda sadašnji ligaški sistem
Ovako izgleda sadašnji ligaški sistem

Pojedinci koji zagoravaju uključivanje škotskih velikana Rendžersa i Seltika u engleski fudbalski sistem spekulišu i da bi glazgovski klubovi mogli da “profitiraju” od ove promjene sistema takmičenja. Premijerligaški klubovi su 2009. odbili prijedlog da oni budu uključeni u to takmičenje.

Liga smatra da su prednosti novog sistema veći broj utakmica vikendom, smanjenje “gužve” zbog preklapanja mečeva, veća finansijska dobit za klubove nižih rangova, kao i odigravanje finala plej-ofa za viši rang tokom posljednjeg vikenda sezone PL.

Da bi prijedlog bio prihvaćen potrebna je podrška 65 klubova iz tri lige ispod PL na pomenutom godišnjem sastanku, nakon čega bi zvanična promjena sistema bila potvrđena u novembru 2017.

Regulacija ekipa u ligama bi bila izvršena u sezoni 2018/2019, a tek treba da bude odlučeno kako će se određivati plasman i ispadanje klubova.

S obzirom da iz Lige 2 trenutno ispadaju dva kluba, oni bi opstali u pomenutoj sezoni, a dodatnih šest bi stiglo iz Nacionalne lige (poluamaterski rang).

– Neki od tih klubova su već profesionalni pa bi im ulazak u ligaški sistem odgovarao – istakao je Harvi.

Novi sistem bi najveću promjenu donio u tri ranga ispod PL, jer bi umjesto dodasašnjih 46 igrali 38 mečeva po sezoni, pa se smatra da bi im to umanjilo prihode zbog manjeg broja utakmica.

– Moramo osigurati da nijedan klub ne bude u finansijski slabijoj poziciji. Klubovi ne smiju da osjete teret promjena. Ne želimo da budu prinuđeni na uštedu kako bi podržali ovu promjenu. Vjerujemo da će porasti kvalitet igre, te da će veći broj utakmica tokom vikenda privući i više gledalaca. Duga putovanja tokom sedmice će nestati, mislim da će pravi navijači biti srećni što će moći lakše da putuju po zemlji (vikendo). A manji broj utakmica će subotnji dan učiniti posebnim i važnim. Biće interesantno vidjeti kako će navijači ovo prihvatiti. Nadamo se da će biti pozitivno – zaključio je Harvi.

Nema sumnje da je Engleska “zrela” za promjenu fudbalskog sistema, premijerligaši zarađuju i troše sve više, ali rezultati u Evropi su već godinama katastrofalni.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA