“Egipter” potvrdio: Pronađen srušeni avioni

669

Predmeti koji su pronađeni jesu ostaci aviona koji je nestao iznad Sredozemnog mora, potvrdila je kompanija “EgiptEr” čiji se avion srušio. Dijelovi su pronađeni južno od grčkog ostrva Karpatos.

Grčki brod koji se uključio u potragu otkrio je dva velika plastična objekta oko 230 milja južno od Krita, saopštile su grčke pomorske snage.

U pitanju su veliki komadi plastike u bijeloj i crvenoj boji.

Avion kompanije koji je letio na relaciji Pariz-Kairo sa 66 putnika i nestao tokom noći iznad Mediterana, srušio se kod grčkog ostrva Karpatos u egipatskom vazdušnom prostoru, izjavio je ranije Frans presu izvor iz grčke civilne avijacije koja učestvuje u potrazi.

Tan2016-5-19_95324623_0_620x0

Grčki ministar odbrane Panos Kamenos izjavio je da je avion kompanije “EgiptEr” napravio nekoliko naglih zaokreta i brzo izgubio visinu prije nego što je nestao sa radara, javila je agencija AP.

– Avion je napravio lijevi zaokret od 90 stepeni, zatim se okrenuo na desno za 360 stepeni i pao sa 38.000 na 15.000 stopa prije nego što je nestao sa radara – rekao je Kamenos.

Grčka kontrola leta je saopštila da je sve bilo u redu sa egipatskim avionom dok je letio kroz grčki vazdušni prostor prije nego što je let proslijeđen egipatskoj kontroli i dodala da pilot nije odgovorio na pozive prije nego što je avion nestao sa radara.

Tan2016-5-19_82555551_0

– Avion je u 00.29 GMT (3.29 po lokalnom vremenu) nestao s grčkih radara dok je bio u egipatskom vazdušnom prostoru. Srušio se oko 130 kilometara od grčkog ostrva Karpatos – koje se nalazi između Rodosa i Krita, rekao je izvor iz grčke civilne avijacije.

Na pitanje da li može da isključi mogućnost da iza incidenta stoje teroristi, egipatski premijer Šerif Islail je rekao:

– Još je rano isključiti mogućnost bilo kog uzroka, uključujući i terorizam.

“EgiptEr” saopštio je spisak 56 putnika među kojima su 30 Egipćana, 15 Francuza, dva Iračana i po jedan državljanin Velike Britanije, Kanade, Belgije, Portugala, Alžira, Sudana, Čada, Saudijske Arabije, Kuvajta. U avionu je bilo i šest članova posade i tri oficira bezbjednosti.

Nekoliko porodica putnika stiglo je jutros na aerodrom u Kairu gdje se okupljaju novinari, kao i na pariski aerodrom Šarl de Gol odakle je avion poletio.

Tan2016-5-19_92032752_1

Na zvaničnom Tviter nalogu kompanije “EgiptEr” piše da je let MS804, sa 56 putnika i 10 članova posade (u avionu su bile dvije bebe i jedno dijete), koji je sinoć u 23:09 poletio sa aerodroma Šarl de Gol u Parizu nestao sa radara oko 2:45, kada je bio iznad Sredozemnog mora, 16 kilometara unutar vazdušnog prostora Egipta. Bio je na visini od oko 11.000 metara u momentu kad je nestao.

U potragu su se uključili i specijalci egipatske vojske.

Avion je trebalo da sleti u Kairo nešto prije tri sata ujutru, po centralnoevropskom vremenu. Mediji su objavili vijest nepuna dva sata poslije zakazanog vremena slijetanja. Sa aviona nije poslat poziv za pomoć, pa se pretpostavlja da se, šta god da se desilo, desilo iznenada.

egiptair

U potragu su se uključili i pripadnici grčke vojske, sa dva aviona – C-130 i avionom za upozoravanje.

Na pučinu je poslata i jedna fregata, a u pripravnosti su i helikopteri na ostrvu Karpatos, u slučaju da dođe do operacije spasavanja putnika.

Podsjetimo, u martu je jedan otmičar preusmjerio avion “EgiptEra” koji je poletio iz Aleksandrije prema Kipru. Poslije šest sati pregovora, otmičar je oslobodio putnike. Džihadisti iz “Islamske grupe” preuzeli su odgovornost za pad ruskog aviona koji se srušio 31. oktobra 2015. godine na sjeveru Sinaja. U toj nesreći su stradala 224 putnika.

egipatska nesreca

BORTNIKOV: UZOK PADA AVIONA JE TERORISTIČKI NAPAD

Šef ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov rekao je da je teroristički napad najvjerovatniji uzrok pada aviona na letu iz Pariza za Kairo, javile su ruske novinske agencije.

– Po svemu sudeći to je bio teroristički napad – kazao je Bortnikov.

On je rekao da je ruska bezbjednosna agencija pozvala na udruženu akciju kako bi se otkrili odgovorni za ovaj “monstruozni napad”.

ERBAS ŽALI ZBOG UDESA AVIONA I NUDI POMOĆ ISTRAŽIOCIMA

Kompanija “Erbas” izrazila je žaljenje zbog udesa aviona egipatske kompanije i izrazila spremnost da obezbijedi svu tehničku podršku istražiocima.

Erbas je saopštio da je letjelica proizvedena i isporučena egipatskoj kompaniji u novembru 2003. godine i da je od tada imala 48.000 sati leta.

Kompanija je podsjetila da je avion tipa A320, kakav je danas imao udes u Mediteranu, počeo da se proizvodi u martu 1988. godine, a da je do aprila ove godine širom svijeta isporučeno više od 6.700 letjelica iz te “porodice”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA