ECB prestaje da štampa novčanicu od 500 evra

658

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je danas da će do kraja 2018. prestati da štampa nove novčanice od 500 evra, zbog zabrinutosti što tu ljubičastu novčanicu kriminalci najviše koriste za pranje novca, pa čak i za finansiranje terorističkih aktivnosti.

– Novčanica od 500 evra će ostati zakonsko sredstvo plaćanja i stoga će i dalje biti u upotrebi, saopštila je ECB poslije današnjeg sastanka svog Savjeta, a prenio Rojters.

Banka je dodala da će “novčanica od 500 evra, kao i novčanice drugih vrijednosti, uvijek zadržati svoju vrednost i moći će da se razmjeni pri nacionalnim centralnim bankama u sklopu Evrosistema tokom neograničenog vremenskog perioda”.

Savjet ECB je, prema očekivanjima analitičara, glasao za obustavu štampanja novčanice od 500 evra, zbog rasprostranjenog mišljenja da je prije svega koriste kriminalci za prebacivanje velikih suma novca u različite dijelove svijeta, bez znanja vlasti.

– Takve novčanice su omiljeni mehanizam plaćanja za one koji se bave nezakonitim aktivnostima, s obzirom na relativnu lakoću sa kojom se mogu transportovati i prebaciti, navodi se u nedavno objavljenoj studiji Harvard Univerziteta.

Skoro 30 odsto od preko 1.000 milijardi evra gotovine u opticaju, prošle godine je bilo u apoenima od 500 evra, pokazali su nedavno objavljeni podaci ECB-a.

Ova novčanica je jedna od najvrijednijih u svijetu, sa vrijednošću koja je trenutno za preko pet puta veća od najveće amerićke novčanice u opticaju od 100 dolara.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA