Dva direktora, jedan Dom zdravlja (VIDEO)

2016

Iako je Istočna Ilidža odluku o smjeni Dragana Krstovića sa mjesta direktora Doma zdravlja donijela još prije nekoliko mjeseci, za Istočno Novo Sarajevo on je bio direktor sve do posljednje sjednice opštinskog parlamenta!

Statutarni problem po kojem ove dvije opštine zajedno biraju direktora zdravstvene ustanove zato što su obije osnivači eskalirao je kada je Istočna Ilidža prva donijela odluku o smjeni direktora i postavljanju svog v.d. Isto je potom učinilo i Istočno Novo Sarajevo, pa je Dom zdravlja dobio dva vršioca dužnosti direktora.

Pomiješale su se koalicije i zamijenile uloge pozicije i opzicije. Vladajuću koaliciju u Istočnom Novom Sarajevu čine četiri stranke. Jedna od njih je Srpska radikalna stranka, ali su glasali za razrješenje direktora Doma zdravlja. Podržala ih je opozicija, dok su njihovi koalicioni partneri – SNSD, Socijalistička partija i dio nekadašnjeg PDP-a koji sada čine članovi SNG-a (Stranke za naš grad) bili protiv. Radikali su prevagnuli pa je tako sa 10 glasova za i devet protiv Dragan Krstović razriješen dužnosti direktora. Ipak, zajedno su sada odlučili izabrati svog v.d. –a, Danila Kujačića.

Dejan Šantić, predsjednik SO Istočno Novo Sarajevo kaže da već osam mjeseci pokušavaju da razriješe dužnosti Dragana Krstovića.
-Njemu je mandat istekao još u oktobru 2015., ali smo kao stranka već tri godine upozoravali na taj direktor ima sve uslove za odlazak u penziju, 68 godina života i 43 godine radnog staža – kaže Šantić.

Šantić priča kako svaki put kada dođe do različitog glasanja unutar koalicije, drugi pričaju o njenom raspadu, tvrdeći da to nije. Koalicija, kaže, postoji, ali bi bilo suludo da 11 odbornika iz četiri stranke svaki put glasa isto.
-Smatramo da, bez obzira što činimo jednu vladajuću većinu ne moramo i nismo dužni da podržavamo odluke koje su protivzakonite. Da smo ispravno djelovali pokazuju razne sudske presude i za Kulturni centar i za Dom zdravlja i ja tu ne vidim ništa čudno – kaže on.

Jedinstvena je situacija u opozicionom SDS-u da je dojučerašnji direktor u isto vrijeme i odbornik i da glasa za usvajanje svojih izvještaja. Tvrde da je ostajao na funkciji, uprkos kršenju zakona, jer poziciji u Skupštini opštine treba deseti glas. Želimo biti konstruktivna opozicija, kažu u ovoj stranci, i zato smo prihvatili prijedlog SRS da se za vršioca dužnosti direktora imenuje odbornik SNSD-a Danilo Kujačić. Uprkos tome, načelnik opštine pokušavao je da vrši pritisak na proces izbora vršioca dužnosti, tvrde u SDS-u.

Slavko Tošović iz SDS-a kaže da je načelnik opštine vršio pritisak na tog čovjeka da ustane i kaže da to ne prihvata.
-Htio je na taj način da dovede u pat poziciju SO i da ponovo se imenuje Dragan Krstović za v.d-a, sasvim suprotno zakonu. SDS je prihvatio prijedlog SRS-a. SNSD je u tom momentu, kad je vidio da nema izlaza, podržali su i oni svog čovjeka i to je tako završeno – Tošović.
Načelnik opštine Ljubiša Ćosić kaže da štitio poziciju Krstovića da se ne bi došlo u pat poziciju kao što je to trenutno slučaj, i da se čekao dogovor sa susjednom opštinom.

On podsjeća da je situacija sa upravljanjem Domom zdravlja komplikovana pošto nadležnost imaju dvije opštine – Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža. Istočna Ilidža je na jednoj od ranijih sjednica Skupštine opštine donijela odluku o razrješenju Krstovića i postavila svog v.d-a direktora. Sada kada imamo dva, situacija je još teža, tvrdi Ćosić.
-Jasno je nama bilo kao dan od samog početka da je taj čovjek ispunjava uslove za odlazak u penziju, međutim ta pozicija njegovog upisa u sudski registar je bila ono što je držalo stranu da se opredijelimo da bude direktor, do dogovora sa Istočnom Ilidžom. Upravo zato SNSD na sjednici SO nije glasao za njegovo razrješenje, a ostali smo dosljedni dogovoru sa koalicionim partnerom iz Stranke za naš grad – kaže Ćosić.

SRS je imala potpuno legitimno pravo na svoje drugačije mišljenje, kaže načelnik opštine i tvrdi da, pri glasnju za izbora v.d. – a, nije želio da se miješa u rad kluba odbornika SNSD-a iako je predsjednik opštinskog odbora te stranke. Mišljenja je da će biti teško uspostaviti adekvatan mehanizam da dva v.d-a rade.
-Moram i izdvojiti svoje lično mišljenje. Po meni je to zaista tragikomično, da sutra dvojica ljudi pokušavaju da upravljaju Domom zdravlja. Možda će se pokušati naći neki modus da se rotiraju, ali evo to je situacija nametnuta Statutom koji kaže da su osnivači Doma zdravlja dvije jedinice lokalne samouprave – rekao je Ćosić.

Svako rješenje je bolje od toga da osoba koja je kažnjavana od strane republičke inspekcije, čiji mandat je istekao i koja ima uslove za penziju, obavlja funkciju direktora, poručuje predsjednik SO Istočno Novo Sarajevo. Naredni korak sada je na predsjednicima Skupština Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže. Obojica se nadaju se da će se postići dogovor o načinu na koji će raditi dva vršioca dužnosti direktora.

Rade Ćosović, predsjednik SO Istočna kaže da se nada da će pokušati izaći iz ove situacije koja je malo netipična.
-Nadam se da i da ćemo naći rješenje koje će odgovarati stanovnicima i jedne i druge opštine koje su suosnivači Doma zdravlja. Potencijalno rješenje se kreće u pravcu da ingerencije koje ima Upravni odbor u potpunosti ispoštujemo. To znači da UO sklapa ugovore sa vršiocima dužnosti, odnosno direktorom – kaže Ćosović.
Pat pozicija sa dva vršioca dužnosti direktora mogla bi potrajati do lokalnih izbora. Jedno od mogućih rješenja je rotacija u jednakim vremenskim intervalima do oktobra, što znači da će svaki od dva v.d-a, na tom mjestu mogao provesti po dva mjeseca.

Mira Kostović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA