Đukanović: Mojkovac 1916. i Dubrovnik 1991. nisu bili u interesu Crne Gore

715

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je da ni Mojkovačka bitka 1916, kao ni Dubrovnik 1991. godine, nisu bili u nacionalnom interesu Crne Gore.

Kako kaže, iz toga treba izvući nauk i striktno slijediti nacionalne interese države.
Đukanović je to rekao na Premijerskom satu u Skupštini Crne Gore odgovarajući na pitanja poslanika Aleksandra Damjanovića (SNP).

– Nakon Mojkovca smo izgubili državu i nestali sa mape svijeta, a nakon Dubrovnika ugrozili smo neke temeljne elemente crnogorskog društva. Treba da izvučemo nauk i striktno slijedimo nacionalne interese Crne Gore – poručio je Đukanović i dodao da ni jedno ni drugo nije bilo u interesu Crne Gore.

Na pitanje Damjanovića da li njegov posljednji verbalni sukob sa Srpskom pravoslavnom crkvom doprinosi pomirenju u Crnoj Gori deset godina nakon obnavljanja nezavisnosti, Đukanović je rekao da tu ne može da se govori sukobu sa SPC.

On kaže da je u jednom intervjuu samo rekao da su interesi SPC u suprotnosti sa državnim interesima.

– Danas živimo u suverenoj i nezavisnoj Crnoj Gori kao slobodni i ravnopravni. Živimo u državi koja je izbjegla opasnost nacionalnih prebrajanja. Službeni jezik je crnogorski, a latinica i ćirilica su ravnopravne. U upotrebi su srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik – rekao je Đukanović.

Prije početka Premijerskog sata, u fokusu je bio poslanik DF-a Јanko Vučinić, kome nije dozvoljeno da Đukanovića pita na šta je premijer mislio kada je, tokom verbalnog sukoba 13. maja u parlamentu, rekao da će Vučinić „posebno da mu plati“.

– Pozivam Đukanovića da prijetnje ostvari na tradicionalni način. Ako hoće, ja sam spreman. Ako će to da uradi preko svojih kerbera po mraku i tokom noći, to neće biti dobro za premijera – poručio je Vučinić.

Đukanović, međutim, nije komentarisao poziv Vučinića na obračun, kao ni to što su poslanici DF-a napustili salu i premijeru ostavili poruke „Šta ću kad jesi“, aludirajući na problematičnu sejdnicu parlamenta kada su mu uzvikivali „Milo, lopove“.

Na pitanja o ugovorima koje je potpisao funkcioner DPS Svetozar Marović, Đukanović je rekao:

– Ako je to najveći problem crnogorskog društva, onda ja ne brinem za njegovu budućnost. Nemojte da sumnjate, DPS će i sa tim problemom izaći na kraj na jedan odgovoran način, kao što je izlazila sa svim dosadašnjim problemima. Јa mislim da mi imamo mnogo važnijih, zahtjevnijih i složenijih problema u crnogorskom društvu od problema koji se tiču bilo koje partije i partijskog života pojedinačno.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

Comments are closed.