Domovi zdravlja ipak idu na trezor

512

Prema najavi iz Vlade početkom godine, Domovi zdravlja trebalo je do kraja juna da pređu na trezorsko poslovanje.

To se nije desilo, a protiv toga su bili direktori Domova zdravlja. Ministar zdravlja Dragan Bogdanić uvjerava da Vlada i dalje planira da primarnu zdravstvenu zaštitu prebaci na trezor. SDS-ov tim za zdravstvo tvrdi da će to definitivno biti finansijski udar na lokalne zajednice.

Vlada nije odustala od prebacivanja primarne zdravstvene zaštite na trezor. Najave od početka godine su bile da će Domovi zdravlja preći na trezor u prvoj polovini godine, međutim to se nije desilo. Protiv ovakve najave glas su digli i pojedini gradonačelnici i načelnici, ali i većina direktora Domova zdravlja koji su tvrdili da će biti ugrožena kakva takva finansijska stabilnost Domova zdravlja.

Bogdanić tvrdi da prelazak na trezor nije tada dovoljno dobro objašnjen, a projekat će ipak biti završen u saradnji sa Svjetskom bankom.

Iako ministar tvrdi drugačije, prelaskom na trezor 30 odsto tereta biće prebačen na lokalne zajednice, uzvraćaju u SDS-u.

Slobodan Stanić podsjeća da je prelazak jednog sistema na trezor već doživio neuspjeh.

U Ministarstvu zdravlja najavili su da će prvo biti organizovan test prelazak pojedinih Domova zdravlja na trezor i to u onim opštinama koje pristanu da budu dio pilot projekta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA