Đoković za “Figaro”: Ponosan Srbin

576

Ponosan sam na to što sam Srbin i što me zemljaci vide kao uzor svojoj djeci. To nosi i veliku odgovornost, jer ono što radim na terenu i van njega ima uticaj. Tim riječima je Novak Đoković, u intevrjuu za francuski “Figaro”, objasnio kolika je za njega čast što može da predstavlja Srbiju u svijetu.

– Moja zemlja je prošla kroz mnoge poteškoće u posljednje tri decenije, i zaista cijenim tu ulogu koju sport omogućuje, da se zemlja predstavi na drugačiji način. Kroz sport mogu da pokažem karakter Srba i snagu koja nam je omogućila da prebrodimo teške periode rata i sankcija.

Najbolji teniser svijeta poštuje i zemlju u kojoj živi.

– Okružen sam francuskom kulturom i načinom života. Znam francuski, sljedeći intervju može da bude na vašem jeziku. Ovde sam imao mnogo uspjeha, prvu veću titulu uzeo sam u Mecu 2006., a na Rolan Garosu sam tri puta igrao finale. Imam emotivan odnos sa publikom, prošlogodišnja ceremonija me je dirnula. Te ovacije koje sam dobio poslije poraza… Taj trenutak bio je jedan od intenzivnijih u mojoj karijeri.

Novaka su pitali da uporedi tenis sa šahom, boksom i pozorišnom predstavom.

– U tenisu možda ima svega toga pomalo. To je snažna bitka, ali bez kontakta. Moraš da pobijediš protivnika tehnički i strateški, a možda je malo i kao komedija, jer moraš da vodiš računa o govoru tijela. Moraš da pokušaš da razumiješ slabosti svog protivnika, a da pri tom ne otkriješ svoje. Istovremeno je to i unutrašnja borba, pronalaženje mira – zaključio je Đoković.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA