Đokić: Jukićeva odluka falsifikat i udar na interese Srpske

436

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić rekao je da je na sjednici Vlade Republike Srpske zatražio da bude pokrenut krivični postupak i podnesena krivična prijava zbog zloupotrebe položaja protiv direktor Agencije za statistku BiH Velimira Jukića, koji je bez saglasnosti Republičkog zavoda za statistiku i dogovora unutar Centralnog popisnog biroa potpisao odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva.

Đokić ističe da je riječ o grubom udaru na interes Republike Srspske i na identitet i integritet srpskog naroda u BiH i poručuje da takva situacija mora ujedniti srpske parlamentarne stranke.

“Gospodin Jukić nije imao nijedan argument da postupi samoinicijativno. On na to nije imao pravo. Zato sam juče na sjednici Vlade inicirao da protiv njega bude pokrenut krivični postupak, da se podnese krivična prijava zbog zloupotrebe položaja”, rekao je Đokić novinarima u Stanarima.

On navodi da je riječ o grubom pokušaju prevare i falsifikovanja rezultata popisa i stanja u BiH.

“Niko nema pravo biti tako grub, tako samovoljan i nanositi nemjerljivu štetu procesu od strateškog društvenog značaja kakav je popis stanovništva”, ističe Đokić.

Đokić kaže da se od početka, od ideje da se provodi popis, do njegove pripreme, realizacije do danas postoji snažan interes da se manipuliše, što se, nažalost, i pokazalo kao politika Sarajeva da rezultate popisa prikaže po svojoj volji.

“To je štetno za ukupne odnose u BiH i očekujem da ti ljudi odstupe i odustanu od ideja manipulacije i vrate se realnosti”, rekao je Đokić.

Direktor Agencije za statistiku Velimir Jukić donio je odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH bez saglasnosti entitetskih zavoda i mimo zahtjeva Zavoda za statistiku Republike Srpske, prema kojoj će 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici.

Vlada Republike Srpske saopštila je da ne prihvata jedinstveni program koji je usvojio direktor Agencije za statistiku BiH i zahtijeva da se stavi van snage. petar-djokic

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA