“Dojče vele”: Amerkinaci su prije deset godina sve mudžahedine smjestili u Albaniju

550
Spisak svih mudžahedina sa državljanstvom BiH

Kad iranski mudžahedini više nisu bili potrebni Pentagonu, Amerikanci su ih prije više od deset godina razoružali i smjestili u Albaniju, gde predstavljaju potencijalnu opasnost za građane te zemlje i ostatak Evrope, piše Dojče vele.

Kako se ističe u reportaži objavljenom na portalu te medijske kuće, pretpostavlja se da u Albaniji živi oko 800 pripadnika iranskih, narodnih mudžahedina, koje je vlada u Tirani prihvatila na humanitarnoj osnovi, kao borce koji su prestali da učestvuju u oružanim sukobima.

U izjavi za “Dojče vele” albanski stručnjak za bezbjednost Artan Hodža upozorio je da toliki broj nekadašnjih učesnika u borbama na bliskom istoku predstavlja veliku opasnost po bezbjednost, jer su, kako je ocijenio, veoma dobro obučeni i uvijek spremni da upotrebe vještine koje su godinama sticali.

– U Albaniji imaju još jednu prednost, a to je da im ovde nije teško da nabave oružje, rekao je Hodža.

Iranski mudžžahedini prijetnja za bezbjednost u Evropi

On smatra i da je glavni problem činjenica da je Islamska Republika Iran riješena da, kako je rekao, uništi organizaciju narodnih mudžahedina, jer predstavljaju prijetnju toj državi.

– Oni za njih predstavljaju potencijalne neprijatelje, nekoga ko će da napada važne ciljeve u Iranu, i zato Iran neće odustati od napada na njihove vođe – rekao je Hodža.

Da će mudžahedini sigurno uzvratiti udarac i da neće prezati od terorističkih akcija potvrdio je i nekadašnji borac Narodnih mudžahedina Irana Ehsan Bidi, koji se plaši povratka u Iran zbog hapšenja i osvete svojih nekadašnjih saboraca.

On je u izjavi “Dojče veleu” rekao da ga proganjaju mudžahedini, od kojih je dobijao prijeteće poruke otkako je napustio organizaciju, jer ne žele da progovori o njoj.

Bidi, koji živi na periferiji Tirane sa prijateljem, rekao je da se kao mudžahedin borio za “pravednu stvar” i oslobađanje te zemlje od “ugnjetačke vlasti šaha”, ali da je napustio jer su vođe postajale sve brutalnije, pa čak i prema sopstvenim ljudima.

– Smjestili su u zatvore na stotine mojih drugova, mnogi su bili izloženi mučenju, četvoro ih je ubijeno. Hapsili su i mučili čak i članove koje su iranske vjerske vlasti prije toga proganjale, rekao je Bidi.

Reporteri “Dojče velea” posjetili su jedan od kampova u kojem žive mudžahedini, gdje su, koristeći skrivenu kameru, razgovarali s dvojicom pripadnika te militantne organizacije.

– Aktivni smo svuda u svijetu – u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, a posebno u Iranu, ali nemamo nikakve veze sa terorizmom i nasiljem, rekao je jedan od mudžahedina.

Na pitanje da li članovi te organizacije prijete onima koji su odlučili da istupe iz nje, dobili su odgovor da je to propaganda koju širi iranski režim, nakon čega je razgovor prekinut.

Kako je rekao novinar “Dojče velea”, Vlada Albanije odbila je zahtjev da pruži zvaničan odgovor na pitanja te medijske kuće o mudžahedinima u Albaniji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA