Dodik: Srpska ima kapacitet da prezentuje podatke

673

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je nezakonita odluka direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH, te istakao da Srpska ima kapacitet da u skladu sa zakonom prezentuje javnosti podatke o popisu.

– Metodologija koja je korištena nije dio preporuka koje su ranije dogovorene i zbog toga je nezakonita i neprihvatljiva – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da postoje metode da bude spriječena objava rezultata nakon donošenja odluke Agencije za statistiku BiH i da bi ih trebalo iskoristiti.

– Bez obzira na dva politička bloka u Republici Srpskoj o ovom pitanju, kao i kada je riječ o Danu Republike, ne smije biti bilo kakvih podjela među nama i svi u skladu sa svojim odgovornostima trebalo bi da učine što je neophodno. Savjet ministara BiH trebalo bi da suspenduje navedenu odluku i ukoliko to ne učini naši predstavnici bi trebalo da prekinu odlučivanje u ovoj instituciji, ne moraju se povlačiti i u tom pogledu imaju našu punu podršku – kaže Dodik.

On je napomenuo da će ovo pitanje sutra razmatrati i Vlada Republike Srpske i da je ovo trenutak kada bi trebalo da se preduzmu i neke druge mjere kojima bi se ukazalo da niko ne može da ne uvažava institucije Srpske.

Dodik je ocijenio da rezultati popisa stanovništva u BiH imaju predznak spekulativnih aktivnosti.

– Zbog toga je sve ovo neprihvatljivo i naši predstavnici u statističkim institucijama tražiće verifikaciju modela koji je neophodan i zakonit – dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, neophodno je da tijelo koje je nadležno za Agenciju za statistiku BiH razmatra pitanje postupanja po navedenom pitanju i zauzme određene stavove.

– Vlasti Republike Srpske jasno su izrazile stav da je ovakav način rada neprihvatljiv i da se sve odbacuje. Ne znam kome je trebalo da na ovaj način rješava pitanje popisa stanovništva u BiH – rekao je Dodik.

On je podsjetio da je prilikom popisa stanovništva bilo spekulacija, navodeći primjer Srebrenice gdje je u stanu od 70 metara kvadratnih bilo prijavljeno 30 i više lica.

– Ovakve aktivnosti se odlukom Agencije za statistiku BiH žele legitimisati. Zato Republika Srpska ne podržava ovo i naš Republički zavod za statistiku je sve odbacio bez želje da učestvuje u legalizaciji nametnutog stava, koji je nezakonito promovisao direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić – kaže Dodik i podsjeća da nije bilo nikakvih razgovora mimo zakonskih ovlaštenja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA