Dodik: Likvidacija Banke Srpske zbog pritiska SIPA

600

Zagovarali smo rekonstrukciju, a ne likvidaciju Banke Srpske, poručuje predsjednik Republike. Milorad Dodik tvrdi da su Vlasti u to uspjele da ubijede MMF, ali na odluku Agencije za bankarstvo, kaže, nisu mogli da utiču.

Dodik tvrdi da je Agencija bila pod pritiskom SIPA-e koju kontroliše Savez za promjene.

– Odluka Agencije za bankarstvo je odluka nezavisnog organa. Mislim da tu ima mnogo stvari koje su se odigrale u međuvremenu. Potpuno pravno neutemeljeno privođenje direktorke govori o tome da se htjelo useliti strah i bojazan od djelovanja nekih drugih – rekao je Dodik.

Likvidacijom Banke, tvrdi opozicja, milioni javnih preduzeća i poreskih obveznika, zauvijek su izgubiljeni. Dodik uvjerava da će se sve naplatiti jer su svi krediti za koje zna obezbjeđeni i rezervisani. Radnicima i deponentima poručio je šta ih čeka.

– Radnici će nažalost izgubiti poslove, a neki će ostati i da rade po odluci stečajnog likvidacionog upravnika, a depoziti će se naplaćivati u narednim godinama shodno naplati kredita. Nema nijednog kredita bar ja ne znam da je dat, a da nije pokriven hipotekama ili garancijama. Prema tome, aktiviraće se garancije i vjerujem da će se značajan dio tih depozita obezbijediti u narednom periodu – rekao je Dodik.

– Potvrđeno je da je preko 200 miliona depozita javnih preduzeća i institucija propalo. prije toga 250 je propalo u Bobar banci i kad se sve sabere cifra uništenih javnih preduzeća depozita lokalnih zajednica vjerovano će biti dimenzionirana na blizu 300 miliona. Ko je kriv – rekao je predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

Analitičari sumnjaju u naplatu loših kredita, jer su oni, tvrde, i kumovali propasti banke. Privremena uprava Agencije za bankarstvo još nije saopštila iznose tih kredita. Manja naplata znači i manje novca za deponente čiji ulozi prelaze 50.000 maraka.

– Očigledno da će deponenti u nekoj mjeri da snose tu vrstu rizika i da se odreknu dijela depozita. Koliko će to biti u ovom trenutku nije moguće reće i za očekivati je da će se u nekom razumnom roku izjasniti o tom pitanju – rekao je ekonomista Goran Radivojac.

Iz Vlade su danima uvjeravali da bi državne milione, mogao da spasi Vladin plan o rekonstrukciji koji je mjesecima usaglašavan sa MMF-om. Vlasti na odluku Agencije imaju pravo žalbe, a rok za njeno podnošenje istekao je danas. Iz Ministarstva finansija nisu odgovorili da li su se žalili Upravnom odboru, a odgovor nismo dobili ni u Agenciji za bankarstvo.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA