Diplomatski skandal u Narodnoj skupštini

636

Napuštanjem govornice u Narodnoj skupštini RS, završila je posjeta delegacije Hrvatskog sabora parlamentu Srpske. Predsjednik Sabora, Željko Rajner odbio je da se obrati novinarima poslije razgovora sa njegovim potpredsjednikom Željkom Stojičić. I to samo iz jednog razloga, iza govornice nije bila istaknuta i zastava Hrvatske.

Gosti su brže bolje napustili Narodnu skupštinu, a domaćini ostali u čudu, zatečeni postupkom delegacije iz Hrvatske.

“Izražavam svoje žaljenje što gospodin Rajner nije mogao ili htio da da izjavu za medije nakon ovoga sastanaka.Kao potpredsjednica Narodne skupštine nemam komentar na to, smatram da je ovo što je urađeno stvar protokola koji važi u Narodnoj skupštini RS. Da li je trebala biti ili nije to bi mogao da vam kaže protokol koji je organizovaoo ovaj sastanak”, rekla je Željka Stojičić, potpredsjednik Narodne skupštine RS.
Iz Službe Narodne skupštine naglašavaju da je ustaljena praksa Protokola da se tokom pres konferencija u pres holu Parlamenta ne ističu zastave zemlje iz koje dolaze gosti u službenu posjetu Parlamentu. Kažu ni današnji sastanak nije bio izuzetak.

Delegacija je boravak u Banjaluci nastavila sastankom sa biskupom banjalučkim Franjom Komaricom. Razgovarali su o problemima povratka Hrvata u Banjaluku i RS i kako im Hrvatska može pomoći. U te svrhe Hrvatska je u ovoj godini izdvojila nešto više od milion maraka. Na pitanje o odlasku na subotnju komemoraciju u Blajburg, Rajner i Komarica su imali spremna objašnjenja.

“Ne trebamo ići u Blajburg, mi smo ovdje Blajburg, to je muka. I to sam ja želio u Blajburgu poručiti:”Ljudi šta vi govorite ovdje? Dođite u Banja luku pa vidite tamo je Blajburg. Gdje su Banjalučani, zašto su oni pobijeni, zašto je njima oduzeto pravo na legitimaciju, na osnovno, svoj legitimitet? Gdje su Banjalučani, nemaju pravo na svoje rodno mjesto? To je Blajburg za mene”, poručio je Franjo Komarica, biskup banjalučki.

Rajner Banjaluku nije poredio sa Blajburgom, već tvrdi da je njegova posjeta u subotu bila doprinos pomirenju. Osim sa biskupom Komaricom, predsjednik Sabora u Banjaluci se sastao i sa potpredsjednikom RS Josipom Jerkovićem, ministrom Čordašem i predstvnicima udruženja Hrvata. Ipak, posjeta će ostati u sjenci.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA