Dermatolozi traže zabranu korišćenja solarijuma u Srpskoj!

698

Udruženje dermatologa RS pokrenuće inicijativu prema Vladi i Narodnoj skupštini RS da se upotreba solarijuma u Srpskoj zabrani potpuno ili bar maloljetnicima, rekla je predsjednik Udruženja dermatologa RS dr Dragana Starović na početku preventivne kampanje protiv karcinoma kože “Euromelanom”.

– To će biti dogovor na Skupštini dermatologa RS, ali najvjerovatnije ćemo ići sa inicijativom za potpuno ukidanje solarijuma. Znamo da ćemo dobiti kritike od kozmetičkih salona, ali smatramo da je zdravlje na prvom mjestu, rekla je dr Starović.

Dermatovenerolozi se nadaju da će postići da upotreba vještačkog sunca bude zabranjena bar maloljetnicima.

U tom slučaju stariji do 18 godina morali bi da potpišu izjavu da na svoju odgovornost koriste solarijum. Doktori se nadaju da će zabranom barem omladina biti zaštićena i sačuvana od štetnog UV zračenja.

U 2015. godini otkriven je veći broj karcinoma kože nego ranije,a 20 melanoma je potvrđeno patohistološkim nalazima.

Inicijativa koja će biti pokrenuta u RS nastala je po ugledu na Srbiju i zemlje EU koje su već zabranile upotrebu solarijuma mlađim od 18 godina. Kako je najavljeno, na prostoru cijele EU do 2017. godine nastupiće potpuna zabrana vještačkog sunčanja.

Prema riječima ministra zdravlja RS, Dragana Bogdanića ukoliko stav EU u vezi sa vještačkim sunčanjem bude definitivan, tu mogućnost razmatraće i RS.

Ministar Bogdanić smatra da je korišćenje solarijuma odgovorno za više od 450 hiljada slučajeva pojave melanoma u svijetu.

Dermatolozi objašnjavaju da samo jedan odlazak u solarijum povećava rizik za pojavu ove opake bolesti i da je preporuka da se vještačko sunčanje uopšte ne koristi. Zabrinjavajući su podaci prema kojima se rizik obolijevanja od melanoma povećava kod veoma mladih djevojaka, koje su počele da koriste solarijum već od 16 godine.

– U RS je u 2013. godini bilo 115 novih pacijenata oboljelih od malignog melanoma kože odnosno godišnje 1o0 novooboljelih, podaci su ministarstva zdravlja RS. Među novooboljelim bilo je 66 žena i 49 muškaraca.

U većini kozmetičkih salona tvrde da su njihove mušterije koje koriste solarijum uglavnom punoljetne. Navode i da ih prethodno upozoravaju na moguće opasnosti.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA