Da vas ne vrate sa granice, pasoš mora da važi najmanje tri mjeseca! (VIDEO)

24872

Državljanin BiH može nesmetano ući u zemlje „Šengena“ i Evropske unije samo ako mu je do isteka pasoša ostalo minimalno tri mjeseca.

Ovu zakonsku normu nisu imali u vidu roditelji učenika pojedinih srednjih škola u Republici Srpskoj pa su  prilikom odlaska na ekskurziju vraćeni sa mađarske granice. Nisu oni jedini koji su se našli u sličnoj situaciji. Ispitali smo za vas šta kažu zakoni koji govore o prelasku granice i putovanjima u zemlje Evropske unije.

Odredba da se dokument ne može koristiti za ulazak u neku od ovih zemalja poslednjih 90 dana njegovog važenja regulisano je Sporazumom o bezviznom režimu, kažu u Ministrans i takva pravila se moraju poštovati, naveli su iz ministarstva inostranih poslova BiH. Upravo zato su i apelovali na građane da provjere važenje dokumenata i zakonskih regulativa prije odlaska na put.

Zoran Perković, pomoćnik ministra za konzularne odnose BiH kaže da šengenska pravila kažu da stranac koji ulazi u zemlje ove zonea mora imati pasoš kojem je rok isticanja duži od tri mjeseca.

-Ovo pravilo od tri mjeseca imaju i mnoge druge zemlje, nezavisno od toga da li su članice ili ne, uključujući i našu državu – kaže Perković.

On je dodao da ovakva riješenja nisu postavljena bez razloga. Vize su ukinute i time je građanima omogućen lakši odlazak u ove zemlje. Ipak da bi se spriječili probleme isticanja dokumenata tokom boravka u nekoj od njih, preventivne mjere su bile neophodne.

-Taj rok od tri mjeseca nije određen bez razloga. Građani BIH imaju pravo da u bezviznom režimu borave tri mjeseca. Može se desiti da neko bez vize uđe u zemlje „Šengena“ i da mu nakon mjesec dana istekne putna isprava. Da bi se to spriječilo, onda je uvedena preventivna mjera da se kontroliše vrijeme isticanja pasoša – rekao je Perković.

Situacija je ista i kod ulaska stranaca u Bosnu i Hercegovinu. Iz Granične policije BiH su naveli da naši državljani mogu da prelaze granicu do poslednjeg dana važenja pasoša. Zbog čestih vraćanja sa granice drugih zemalja često ih upozore na važenje dokumenata. Dodali su i da su neke zemlje tolerantnije po ovom pitanju.

Sanela Dujković, portparol Granične policije BiH kaže da je za graničnu policiju bitno kada naši građani izlaze iz zemlje da im pasoš važi do tog dana, do dana namjeravanog izlaza.

– Za nas je bitno da je pasoš važeći toga dana. Zato je bitno da svi provjere zakone zemlje u koju putuju i vide kakva su njihova pravila – rekla je Dujković.

Niz aktivnosti o informisanju građana o ovom  problemu je sprovelo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske. Iako je u njihovoj nadležnosti samo izdavanje putne isprave, apelovali su na građane da provjere zakonsku regulativu zemlje u koju putuju.

Mirna Maljenović, portparol MUP-a RS objašnjava da je onaj dio koji se odnosi na bezvizni režim definisan sporazumom.

– Ministarstvo bezbjednosti BiH je sprovelo niz kampanja kako bi se građani informisali da se u zemlje EU ne može ući sa pasošom koji ističe za dva, već mora biti važeći duže od tri mjeseca – rekla je ona.

Da se znaju desiti situacije vraćana sa granice naših sugrađana potvrdili su i u turističkim agencijama. I oni nastoje da upozore građane prije samog putovanja. Iz njihovih iskustava građani najviše imaju problema prilikom prelaska mađarske granice. Za putovanje u daleke zemlje važenje mora da bude i šest mjeseci prije isteka.

Gordana Blagojević, šef poslovnice „Unis tursa“ Banjaluka kaže da Turska traži četiri mjeseca, a da se toga i Mađari striktno pridržavaju.

-Za Hrvatsku i Sloveniju, ako se putuje autobusom ili sopstvenim prevozom, njima je bitno samo da pasoš važi, bez obzira na zakone. Međutim ako građani putuju avionomi u bilo koju zemlju pasoš treba da važi minimum tri mjeseca – rekla je Blagojević.

Iako se neke zemlje navode kao tolerantnije, da se ne bi vratili sa granice,  najbolje je sve podatke detaljno provjeriti. Na zvaničnoj internet stranici ministarstvainostranih dostupne su sve informacije o ovim pitanjima.

Jelena Bojanić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA