Da li su skuplja kolica za bebe zaista kvalitetnija? (VIDEO)

2140

Kada kupuju kolica za bebu, roditelji najviše brinu o sigurnosti i praktičnosti, ali ne zanemaruju ni izgled. Dezeni i cijene danas nam pokazuju svu svoju raskoš, pa se tako često dešava da potraga za idealnim dječijim kolicima, vrlo brzo počinje da sliči kupovini automobila. Prodavci bebi opreme kažu da se najviše prodaju tzv. setovi kolica tri u jedan koji sadrže korpu za novorđenče, autosjedalicu i sportski dio.

– Roditeljima je prilikom izbora kolica za bebu najbitnije da su kolica funkcionalna, lagana, lako upravljiva, da imaju rotaciju prednjih točkova, lako sklopljiva za jednostavno skladištenje i da im je cijena prihvatljiva – rekla je Milica Makarić iz “Baby shop NBA doo”.

Najbolje je odabrati, tako je barem naša praksa pokazala, kolica u setu 3 u 1 koja su vrlo lagana, ram od aluminijuma, težak 9 kg gdje se svaki dio može montirati na ram kolica i rotirati prema roditeljima i od roditelja – kaže ona.

Dječija kolica često znaju biti teška za nošenje i kabasta kada se sklope. Prodavci kažu da na to trebate obratiti pažnju ukoliko živite u malom stanu, a najčešće budete sami sa bebom. Lagana i lako rasklopljiva kolica roditeljima će sigurno olakšati izlazak u šetnje, ali i novčanik. Kolica koja zadovoljavaju i najviše evropske standarde, često prevazilaze prosječnu platu stanovnika Srpske.

Kada su dječija kolica u pitanju, cijena ipak diktira kvalitetu, ističu u Baby shop-u u Banjaluci. Kažu da kolica savremenog dizajna pružaju udobnost i bebi i roditeljima. Najprodavaniji model u njihovoj radnji je bebeto paskal. Kolica od čistog aliminijuma i sa šest amortizera.

Ovdje imamo podešavanje visine na ramu tako da ljudi koji su viši mogu slobodno sebi da podese visinu i neće zapinjati za prečku pošto je ovo jedini model kolica kod kojeg nemamo prečku između posljednja dva točka – rekla je Milica Trikić iz “Baby shop NBA doo”.

– Kada se kolica sklapaju, točkići moraju da budu vani (pokazuje kako se sklapaju kolica), vrlo jednostavno i za skladištenje u gepek i za kuću – kaže Milica.

Prodavci poručuju da su sportska kolica sa dva ili tri točka praktičnija za neravne terene. Kišobran kolica namjenjena su za stariju djecu, a poznata su po svojoj specifičnoj funkciji sklapanja koja podsjeća na kišobran. Autosjedalica je obavezna od prvih dana bebina života, a preporuka je da novorođenče u njoj boravi najviše dva sata do navršena dva mjeseca.

Obično roditelji autosjedalicu i koljevku dok je beba mala montiraju ka sebi. Pokretni je krov, zimska navlaka može da se skida i dupli dušek da bebi bude što udobnije. Može da se skida i da se pojasevi povlače na viši nivo kako beba raste.

– Ovdje imamo sportski dio koji se koristi od šestog mjeseca pa sve do tri i po godine, odnosno do kada dijete želi da bude u kolicima – objašnjava Milica.
Iako skupa kolica imaju brojna praktična i inovativna rješenja, ne treba zaboraviti da vaša beba ne mari za brend, boje i cijenu. I ona jeftinija, ukoliko zadovoljava bebjednosne aspekte, svakako će biti od koristi. Kolica, upozoravaju stručnjac,i trebaju biti čvrsta i stabilna i ne bi smjela da imaju otvore u kojima mališani mogu da zaglave prstiće.

Autor: Natalija Todorović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA