Da li je prečesta upotreba antibiotika opasna po zdravlje mališana? (VIDEO)

2273

Tokom 2015. godine u RS djeci uzrasta do šest godina, propisano je nešto više od 52 000 recepata za antibiotike, podaci su Fonda zdravstvenog osiguranja. Iako se potrošnja antibiotika za sve osiguranike posljednjih godina lagano smanjuje, pedijatri savjetuju na njihovu racionalniju upotrebu, pogotovo kada se radi o najmlađim stanovnicima. Iako je savremena medicina danas nezamisliva bez antibiotika, oni se ne koriste za obaranje povišene tjelesne temperature, suzbijanje dugotrajnog kašlja i protiv virusnih infekcija. Antibiotsku terapiju mališanima, kažu, propisuje isključivo pedijatar jedino u slučaju bakterijske infekcije.

– Antibiotici su jedno od najvećih dostignuća 20-og vijeka jer su značajno smanjili smrtnost od infektivnih bolesti. Oni su ujedno najprepisivaniji lijekovi u pedijatriji, što samo po sebi govori da se prečesto koriste, rekla je dr Ružica Petković, specijalista pedijatar.

– Infekcije srednjeg uha, infekcije ždrijela, najčešće streptokoka, upala pluća i infekcija mokraćnih kanala. Tu kada imamo indikaciju, mislim, da danas savremeni pedijatar, po principima dobre ljekarske prakse može uključiti antibiotik i da danas zaista pedijatri strogo vode računa kada ga uključuju kod virusnih infekcija, istakla je dr Gordana Mučibabić, pedijatar.

Prečesta upotreba antibiotika dovodi do stvaranja otpornih slojeva bakterija i time se gubi moćno oružje u borbi protiv bakterijskih infekcija, navode naši sagovornici. To sa sobom, ističu, nosi brojne posljedice.

– Postoje već neke bakterije na koje ne djeluje više ni jedan antibiotik. Te bakterije su toliko patogene da mogu da dovedu do smrti. Već unazad 10 – 15 godina, antibiotici ne mogu da se kupe bez recepta i to je jako dobro, dodala je dr Gordana Mučibabić.

– Prečesta i neadektavna upotreba antibiotika dovodi do neželjenih efekata, poput, uništavanja normalne flore respirativnog i digrestivnog trakta što može dovesti do novih, neželjenih komplikacija kod djeteta kao što su proliv. To dovodi dalje do neželjenih efekata na organizam djeteta, istakla je dr Ružica Petković.

Mališani koji borave u predškolskim ustanovama češće oboljevaju od respiratornih infekcija te samim tim i više puta tokom godine piju antibiotike, ističe dr Petković. To se dešava u procesu kada dijete stiče tzv. kolektivni imunitet, a veliki problem je, kaže, što mališani dosta vremena provode u zatvorenom prostoru i ne znaju sami da peru ruke kada je to potrebno.

– Djeca u prosjeku oboljevaju pet do šest puta od akutnih respiratornih infekcija. Djeca koja borave u dječijim kolektivima imaju i po 10 do 12 puta respiratornih infekcija godišnje. Pogotovo su u riziku djeca do tri godine starosti. Sve to skupa dovodi do češćih posjeta kod ljekara i češćeg uzimanja antibiotika, rekla je dr Ružica Petković.

– Ono što je važno za kraj da roditelji zapamte: antibiotik, ukoliko je prepisan od strane pedijatra, treba da se uzima tačno na vrijeme, u tačno određenoj dozi i dovoljno dugo. Ta tri principa nikako ne bi smjela da se zaborave, istakla je dr Gordana Mučibabić.

Pedijatri savjetuju roditelje da umjesto upotrebe antibiotika, odbrambenu sposobnost organizma djeteta podižu uravnoteženom i pravilnom ishranom i zdravim stilom života: boravkom na otvorenom i provođenjem higijensko – dijetetskih režima.

Autor: Natalija Todorović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA