Crnadak: Ukidanje viza – ne, ali biće olakšica u proceduri za građane Kosova

558

Ministar spoljnih poslova u SM BiH Igor Crnadak izjavio je danas u Sarajevu da u BiH, koja nije priznala Kosovo, nema mogućnosti u ovom trenutku za razmatranje ukidanja viza za građane Kosova, ali je najavio olakšice u proceduri.

Aktuelni Savjet ministara i ovaj saziv Predsjedništva BiH ukidanje viza za građane Kosova neće imati na dnevnom redu do kraja svojih mandata, rekao je Crnadak novinarima.

– Naše opredjeljenje jeste da život treba da teče dalje i mi smo zato pokazali spremnost da razgovaramo o tome da se uvedu određene lakše procedure za dobijanje viza, naveo je on.

Po njegovim riječima, na ekspertima je da utvrde na koji način bi moglo da se dođe do te lakše procedure, a na osnovu dogovora koji je postignut sa Evropskom komisijom.

Crnadak je, međutim, napomenuo da je do sada već dva puta prolongiran taj sastanak na zahtjev druge strane.

Ipak, rekao je, on očekuje da će razgovora biti i da ta jednostavnija procedura biti uspostavljena.

Napomenuo je da, po važećoj proceduri, još ministar spoljnih poslova potpisuje i odobrava pojedinačno svaku vizu za ljude sa Kosova i Metohije.

U prošloj godni, kako je naveo, nijedan zahtjev nije odbijen.

– Svako ko je podnio zahtjev da dođe, dobio je vizu i došao. Nažalost, u ovom trenutku nema mogućnosti za razmatranje ukidanja viza, ali neka vrsta olakšavanja procedure jeste moguća, rekao je Crnadak, prenijeli su sarajevski mediji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA