Crna Gora u problemu: Ugostitelji zatvaraju lokale?

654

Kako se ljetnja sezona primiče, tako tenzije u crnogorskoj metropoli turizma rastu. Ugostitelji su bijesni zbog visokih cijena zakupa i taksi.

Nakon što su taksisti najavili da će blokirati ulice Budve, zbog astronomskih cijena zakupa taksi stajališta slično bi mogli da urade i ugostitelji koji imaju lokale unutar i oko Starog grada.

Naime, Opština je donošenjem novog cjenovnika zakupa opštinske zemlje u kontakt zoni Starog grada i unutar bedema, gdje je posebno naznačila, cijene za tende, što do sada nije bio slučaj, izazvala pravi revolt među ugostiteljima.

Ugostitelji okupljeni oko Udruženja ugostitelja Budve spremni su na protest. Kako je rečeno, za ponedjeljak je zakazan Upravni odbor udruženja na kome će se donijeta odluka, kojom će “uzvratiti Opštini zbog novih nameta”, pominje se i mogućnost zatvaranja lokala.

Opštna je ove godine predvidjela da unutar i oko bedena u samom srcu Budve, bude 29 ugostiteljskih terasa, a od izdavanja u zakup opštinskog zemljišta očekuju da prihoduju oko 350.000 evra.

Do sada nije bila propisana komunalna taksa za zakup natkrivenog prostora u kontakt zoni i unutar Starog grada za natkrivene ugostiteljske terase, jer konzervatorskim uslovima, pošto je riječ o spomeniku kulture, tende nisu mogle biti postavljane.

Međutim, gotovo svaka od terasa, umjesto suncobrana ima statične tende. Po ugledu na cjenovnik za ostala gradska područja, gdje su ugostitelji plaćali više cijene za natkrivene terase nego one koje nemaju tende, to je prvi put ove godine da uvode cjenovnik i za starogradsko područje.

Skupština je početkom sedmice glasovima vladajuće koalicije donijela Odluku o utvrđivanju početne cijene zakup zemljišta u vlasništvu Opštine Budva, kojom je uvedena i naplata za tende oko i unutar Starog grada.

I do 35 evra po kvadratu!

Cjenovnikom je predviđeno da vlasnici lokala, koji budu radili šest mjeseci, plaćaju za natkrivenu ugostiteljsku terasu tokom jula i avgusta 35 evra po kvadratu, ili 1,13 evra po danu. Lokali koji rade tokom cijele godine plaćaće 30 evra po kvadratu. Za jun i septembar cijena je 25 evra po kvadratu tende za terase koje rade pola godine, odnosno 20 evra po kvadratu za lokale koji rade tokom cijele godine. Za ostale mjesece je 15, odnosno 10 evra po kvadratu.

Ugostitelji koji na svojim terasama u Starom gradu i van njega nemaju tende plaćaće za jul i avgust 25, odnosno 17 evra, u zavisnosti da li rade pola ili cijelu godinu. Cijena zakupa opštinske zemlje za terase koje nisu natkrivene za jun i spetembar je 15 evra, odnosno 10 evra, dok za maj i oktobar je 10 evra odnosno osam evra po kvadratu u zavisnosti od dužine poslovanja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA