Čega se trebaju bojati vojni protivnici Rusije?

821

Portal “Biznis insajder” objavljuje listu najopasnijih sistema naoružanja koje primjenjuje ruske vojska, a posebno ističe podmornice i protivraketne sisteme.

Raketni brod “Bora” jedno je od ubojitih ruskih oružja. To je “katamaran -hoverkraft” koji dostiže prosječnu brzinu od 100 kilometara na čas.

Nosi osam protivbrodskih raketa “Moskito” i 20 protivvazdušnih raketa “Osa-M”.

“Pancir-S1” jeste kombinovani raketno-topovski sistem opremljen sa 12 navođenih raketa zemlja-vazduh i dva automatska topa kalibra 30 milimetara.

Ovo naoružanje primjenjuje se protiv aviona, helikoptera, balističkih i krstarećih raketa.

Posebno je opasna “nevidljiva” podmornica “Novorosijsk” porinuta 2013. godine u Sankt Peterburgu.

Ona je postala prva od šest dizel podmornica klase “Varšavjanka”. Prema riječima konstruktora, zahvaljujući stelt-tehnologiji, nju je, kada zaroni, praktično nemoguće otkriti, piše “Biznis insajder”.

Lovac “MiG-35” je efikasan kako u vazdušnim bitkama, tako i u visokoprecizni napadima. Razvija brzinu do 2.400 kilometara na čas, uprkos tome što je gotovo za trećinu teži od svog prethodnika.

“MiG-35” je u stanju da uništava morske i kopnene ciljeve sa velike udaljenosti i da vrši izviđačke letove.

Protivavionski raketni sistem “Buk-M” takođe spada među najjača ruska oružja. Domet raketa “9M317”, kojima je opremljen sistem, doseže 46 kilometara, a bojevi dio rakete je težak 70 kilograma, piše portal.

“RS-24 – Jars” mijenja “Topolj-M”. Ova interkontinentalna balistička raketa nosi nekoliko blokova za individualno navođenje sa termonuklearnim punjenjem, a njen maksimalni domet je 11 hiljada kilometara.

Po snazi, ova raketa je 100 puta jača od bombe koju je Amerika bacila na Hirošimu 1945. godine, ističe “Biznis insajder”.

Portal ističe i bombarder “TU-160” – to je najveći supersonični avion na svijetu. Posjeduje najmoćniji motor koji je ikada ugrađen u borbeni avion i može nositi do 40 tona naoružanja.

“Tenk T-90” je najnapredniji tenk koji danas koristi ruska vojska. Ima top kalibra 125 milimetara, kao i protivavionski mitraljez na daljinsko upravljanje.

Podmornice klase “Borej” naoružane su sa 16 raketa “Bulava” od kojih svaka ima šest do deset bojevih blokova i predstavlju “silu koju ne treba ignorisati”, navodi “Biznis insajder”.

“Helikopter Mi-28” je udarni helikopter naoružan topom “2A42” kalibra 30 milimetara, a može da nosi i navođene i nenavođene rakete.

Protivavionski raketni sistem “S-300” najbolji je za obaranje aviona. Ovaj sistem može oboriti šest aviona odjednom, lansirajući na njih 12 raketa.

Sve što se nađe u vazduhu u radijusu od 300 kilometara od sistema u opasnosti je, navodi portal.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA