CCI: Loš učinak Vlade i Parlamenta RS

497

Da su politički sukobi u Srpskoj došli do tačke ključanja primjetili su u Centrima civilnih inicijativa. U borbi za lične i stranačke interese, političari su, smatraju, zapostavili ministarske i poslaničke dužnosti, pa Vlada i Parlament Srpske nisu dovoljno dobro radili ove godine, javlja ATV.

Dok opozicionari prihvataju kritike, vladajući uvjereni da i nisu bili toliko loši. Ipak, u CCI-ju neumoljivo se drže brojki koje pokazuju da su u prvom tromjesečju ove godine lošiji po svojim parametrima.

– U toj atmosferi, političkih sukoba, nastavlja se, s jedne strane, i finansijska neizvjesnost, koja visi nad Republikom Srpskom, jer smo dovedeni u situaciju da nam budžetska stabilnost zavisi od stranih kredita a, s druge strane, Vlada i Narodna skupština pokazuju ozbiljne probleme u svom radu – kaže Ana Lučić, CCI BiH.

Vlada je od početka godine zasjedala 13 puta, što je skoro duplo rjeđe nego u prethodnom tromjesječju. Budžet su, kažu u CCI, usvajali u zadnji čas, a većinu planiraju da potroše na lična primanja i otplatu dugova. Ne samo da se nisu držali programa rada, nego ga u Vladi, kažu, nisu ni donijeli na vrijeme.

Da sve nije tako crno, smatra ministar Petar Đokić. Do kraja godine, kaže, imaju dovoljno vremena da se poprave.

– Vlada radi u ustanovljenom programu i ekonomskoj politici za ovu godinu, sva ministarstva su potpuno mobilna, ako neka pitanja ne dođu da se razmatraju u nekim rokovima koji su predviđeni, ona će sigurno biti razmatrana, to je interes Vlade i to moramo provesti – izjavio je Petar Đokić, ministar u Vladi RS.

Za loš rezultat Vlade ove godine, ministar Đokić djelimično krivi i Narodnu skupštinu. Pojedini predlozi Vlade se, kaže, razmatraju satima, pa čak i danima, što utiče na efikasnost Vlade.

– Da i Skupština radi lošije nego krajem prošle godine – potvrđuju i u CCI. Ni poslanici nisu na vrijeme usvojili program rada, a zatim ga se nisu pridržavali.

– Da postoje i drugi razlozi loših rezultata, izuzev nerada u januaru, govori i činjenica da je po broju utvrđenih mjera rezultat u prvom kvartalu 2016. godine. Najlošiji u posljednjih 5 godina – ocijenio je Željko Ninković, CCI.

Takav komoditet parlamentaraca je, kažu u CCI, problematičan jer nisu realizovali ni polovinu prošlogodišnjih obaveza. S tim su saglasni opozicionari, ali lopticu prebacuju u vladajući tabor.

– Smatram da nema mjesta tolikom broju kritika. NS, kao dio zakonodavne vlasti, po svim svojim parametrima, stoji bolje od određenih Parlamenata u regionu – rekla je Dušica Savić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

– Vlada ne prati program rada Skupštine, opozicija je praktično preuzela ulogu Vlade da rješava određena pitanja, a to oni, voljom vladajuće većine ne prihvataju – kaže Adam Šukalo, poslanik stranke Napredna Srpska u Narodnoj skupštini RS .

Iz CCI poručuju da postoji i dobra strana lošeg stanja u budžetu. Iz sve veće krize razvio se sve intenzivniji dijalog entiteskih premijera i predsjedavajućeg Saveta ministara BIH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA