Čavić za Elta 1 HD: Protesti će se održati (VIDEO)

887

Gost emisije “U sred srijede”, Elta 1 HD televizije, bio je Dragan Čavić, predsjednik Narodnog
demokratskog pokreta (NDP).

Medijska pažnja u Republici Srpskoj, ali i u regionu, ovih dana je usmjerena na proteste
vladajuće koalicije i opozicije u Banjaluci najavljene za 14. maj. Mnoga pitanja i dalje su bez
odgovora, ili bar onih preciznijih. Jedno od njih je svakako: Da li je opozicija, odnosno Savez
za promjene (SzP), dobila odobrenje za proteste? Čavić je odgovorio da je to odobrenje
djelimično, tačnije da se odnosi na Park Mladen Stojanović ali ne i za ostali dio koji je
naveden u zahtjevu za održavanje protesta u Banjaluci, a to je Trg Krajine. Prema njegovim
riječima, razlog je što je Savez nezavisnih socijaldemokrata isti trg rezervisao četiri vikenda
zaredom za neke, kako je rekao, “navodne aktivnosti”. Po njegovom mišljenju, od tih aktivnosti nema ništa, a cilj je bio da se onemogući da Savez za promjene, u bilo kom od tih termina, održi javni skup. To nije ono sto je SzP očekivao. Namjera je bila okupljanje u Parku Mladen Stojanović, protestna šetnja pored zgrade Vlade RS do Trga Krajine gdje je trebao da bude završni miting, objašnjava Čavić. U svakom slučaju, dodaje, vodiće se računa da ne dođe do konflikta jer su Milorad Dodik i njegovi sljedbenici odlučili da, kao odgovor na najavljeni protest SzP-a, organizuje miting u isto vrijeme, u istom danu na istom mjestu gdje je SzP to planirao. Samim tim su RS doveli u vrlo ozbiljnu i rizičnu situaciju. Čavić se osvrnuo i na 2004. godinu kada je Dodik sa svojim koalicionim partnerima dobio odobrenje da organizuje protest i to je Zakonom bilo dozvoljeno. Protestvovali su ispred zgrade Vlade RS, prošli su i ispred Banskog Dvora, gdje je tada bio Kabinet predsjednika RS. Niko tada nije pravio problem i dobili su dozvole bez ikakvih problema, tvrdi naš sagovornik i dodaje da nikom u SDS-u nije palo na pamet da u isto vrijeme organizuju kontramiting. Istorija je pokazala, kaže Čavić, da je organizacija takvih skupova dovela uvijek do vrlo lošeg razvoja situacije. Poređenja radi, predsjednik NDP-a je naveo proteste u Srbiji uoči pada Miloševića, te slučaj Ukrajine i Janukoviča.

Informacije, koje je plasirao Milorad Dodik, da opozicija ima namjeru da nasilno ulazi u institucije i nasilno ruši i pali, Čavić je nazvao dezinformacijama i neistinom. On tvrdi da je opozicija najavila miting u skladu sa Zakonom o javnim okupljanjima, ispunili sve obaveze koje Zakon propisuje, preduzeli sve aktivnosti da to bude miran protest tj. manifestacija neslaganja stanjem u društvu, te da im nije namjera da prave štetu bilo kome. Predsjednik NDP-a pretpostavlja da je Milorad Dodik, vjerovatno, ljude pozvao na miting da, u slučaju da neko pokuša da uđe u zgradu Vlade ili bilo koju insituciju, može da izazove konflikt građanin na građanina. To je ideja koja bi dovela do ozbiljnih posljedica.

Međutim, SzP je kontinuirano bio žrtva administrativnih smicalica, tvrdi Čavić, navodeći primjer skidanja bilborda. Naime, nakon lijepljenja bilborda sa pozivom na proteste, pojavila se Komunalna policija koja je tvrdila da to nije u skladu sa Zakonom. Ubrzo je taj problem bio razriješen pa je, dodaje, Komunalna policija odustala od svojih namjera skidanja spomenutih bilborda.

Kao još jedan primjer opstrukcije Čavić je naveo i slučaj odbijanja zahtjeva za organizovanje
protesta u Parku Mladen Stojanović pod izgovorom da je za taj dan Narodna i univerzitetska
biblioteka organizovala skup “NJegujmo srpski jezik”. NURS je odustala od tog skupa nakon što je Savez za promjene najavio da će masovno doći na spomenuti skup kako bi “pokazali svo bogatstvo srpskog jezika”. Na internet stranici NURS-a stoji da je taj skup planiran za 27. april i to na sasvim drugoj lokaciji, tvrdi Čavić.

Bez obzira na opstrukcije, rekao je predsjednik NDP-a, protest opozicije će biti održan.

Kompletan razgovor o najavljenim protestima, bankama, o Miloradu Dodiku, o vanparlamentarnoj borbi kao i mnogim drugim temama sa gostom emisije “U sred srijede” Draganom Čavićem, predsjednikom NDP-a, pogledajte u videu.

Urednik i novinar: Marijana Savić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA