Brisel pozdravlja oslobađanje Savčenkove

537

EU je pozdravila oslobođenje ukrajinskog pilota Nadije Savčenko, navodeći da sve strane treba da rade na okončanju sukoba na istoku Ukrajine.

– Savčenko je oslobođena i vratila se u Ukrajinu. To je dugoočekivana dobra vijest, koju EU pozdravlja – rekla je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

Mogerinijeva je u saopštenju navela da je to “davno očekivani gest humanitarnog saosjećanja” Moskve, dodajući da Savčenkovoj želi brz oporavak nakon dugog boravka u zatvoru.

– EU ohrabruje sve strane da rade na ovim pozitivnim koracima i da sprovode sporazum iz Minska, uključujući oslobađanje svih zarobljenih osoba povezanih sa sukobom na istoku Ukrajine – dodala je Mogerijnijeva.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ranije izjavio da je pomilovao osuđenog ukrajinskog pilota Nađu Savčenko iz humanitarnih razloga, u nadi da će njeno oslobađanje pomoći da se smanje tenzije u ukrajinskom konfliktu i da se izbjegnu dodatna stradanja.

Savčenkova je krajem marta osuđena na 22 godine zatvora u Rusiji zbog učešća u ubistvima dvojice ruskih novinara Igora Korneljuka i Antona Vološina u Donbasu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA