“Breksit je rizičan po globalni ekonomski rast”

408

Izlazak Britanije iz EU predstavljao bi rizik po gobalni ekonomski rast, navodi se u deklaraciji usvojenoj na samitu lidera G7, iako je njemački kancelar Angela Merkel rekla da nije bilo diskusije o ovoj temi.

– Izlazak Britanije iz EU bi preokrenuo trendove ka jačanju globalne trgovine i investicija, kao i poslova koje one kreiraju, i predstavljao bi dodatan ozbiljan rizik po rast, navodi se u deklaraciji.

Takozvani “breksit” je jedan od rizičnih faktora koji nisu ekonomskog porijekla, poput geopolitičkih sukoba, terorizma i migrantske krize.

Ovo pitanje nije zvanično bilo među temama dvodnevnog samita, ali su britanski zvaničnici rekli da se nadaju da će biti pomenuto na marginama.

Britanska Vlada ranije je upozorila na ozbiljne troškove u slučaju eventualnog istupanja iz EU.

Merkelova je izjavila danas da lideri nisu diskutovali o “breksitu”, ali da postoji konsenzus da svi žele da London ostane u sastavu Unije.

Međunarodni monetarni fond ranije je objavio da nema pozitivnih ekonomskih efeketa od istupanja Britanije iz EU, a Banka Engleske je saopštila da bi se dogodio veliki privredni pad, a možda i recesija ako bi se to desilo.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA