Branislav Marković: Robin Hud među ljekarima

952

Mladi ljekar Branislav Marković i pored svog redovnog posla u slobodno vrijeme, volonterski radi po seoskim naseljima.

I pored toga što je stalno zaposlen u Urgentnom centru brčanske bolnice, ovaj vrijedni mladić svoje slobodno vrijeme provodi sa pacijentima. Organizuje akcije besplatnih pregleda u selima na teritoriji Distrikta, na radost mnogih, uglavnom starijih pacijenata.

Doktor kaže da je na ideju o pregledima u seoskim područjima došao kroz rad u Urgentnom centru. Ovakvim pacijentima je potrebna veća pažnja, a svako od nas može izdvojiti malo svog vremena i truda kako bi unaprijedio i svoja lična znanja ali i zdravlje svakog pojedinca.

– U dosta sela, poput sela Krepšića ljekar dolazi samo jednom sedmično, što znači da mještani imaju priliku da im se pruži osnovna pomoć samo jednom sedmično. Došao sam na ideju da dam neki doprinos za ovu lokalnu zajednicu jer sam iz ovog kraja, a mještani su ostalih dana bez doktorske brige – rekao je dr Branislav Marković.

Pacijentima, naročito onim starijim, dovoljno je da porazgovaraju sa ljekarom. U bolnici to vrlo često zbog velikog broja pacijenata nije u prilici. Ovde ima više vremena da im se posveti, ističe ljekar koji svakom pacijentu daje i svoj privatni broj telefona.

– Upoznajemo se. Pričamo. Dajem im savjete. Ostavim im broj telefona. Na raspolaganju sam im u moje slobodno vrijeme kada mogu nešto da im pomognem. Mene to ne košta puno. Sedmično izdvojim neka dva-tri sata, a njima znači mnogo. Evo vidjeli ste danas, kakva je reakcija bila jer oni su oduševljeni i zahvalni.

Mladi doktor kaže da je jedno vrijeme aktivno razmišljao da ode iz naše zemlje, ali kada je dobio posao odlučio je da se oduži svojoj sredini. Do sada je slične akcije besplatnih pregleda organizovao u mjestima Plazulje, Grbavica i Krepšić a već naredne nedjelje istu aktivnost planira sprovesti i u selu Vučilovac. Marković je svojim radom i ličnim angažmanom vjerovatno usrećio mnoge pacijente, a mi se nadamo da smo svojom pričom o njemu podstakli i mnoge druge ljude, da bilo čim da se bave, pokušaju slijediti njegov primjer.

Željko Lazarević/Elta 1 HD

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA