Blagodatni oganj u Srpskoj i Srbiji

570
Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Јerusalimu, stigao je i ove godine u Republiku Srpsku. Brojni vjernici dočekali su oganj ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, nakon čega je služena Sveta arhijerejska liturgija.

Blagodatni oganj stigao je među veliki broj vjernika koji su ognjem palili svijeće. Sveti plamen prenosio se među sugrađanima, širio se miris ulja i tamjana , a uslijedila je litija oko hrama. Dolazak Blagodatnog ognja predstavlja veliki blagoslov, rekli su vjernici.

Nakon litije u pravoslavnom hramu Hrista Spasitelja služena je Sveta arhijerejska liturgija koja je završena pričešćem vjernika. Episkop Banjalučki Јefrem čestitao je svim vjernicima praznik vaskrsenja Hristovog pozdravom – Hristos Vaskrse! Vaistinu Vaskrse!

Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba, donijet je sinoć ispred Hrama Svetog Save, gdje ga je dočekalo više hiljada vjernika, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve sa patrijarhom Irinejem, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i postrojena garda Vojske Srbije.

Blagodatni oganj u Hramu Svetog Save (Foto: Tanjug)
Blagodatni oganj u Hramu Svetog Save (Foto: Tanjug)

Uslijedilo je paljenje svijeća i širenje ognja među vjernicima, a potom i liturgija u Hramu koju je služio patrijarh Irinej.

Za Vaskrs se vjernici pripremaju 40 dana i sa ushićenjem dočekuju praznične dane koje, kako kažu, proslavljaju svečano u krugu porodice, poštujući tradicionalne običaje.

Vaskršnje slavlje je za vjernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaj su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Vaskrs hrišćani slave tri dana, pa su u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, crvenim slovom obilježeni Vaskršnji ponedjeljak i Vaskršnji utorak. U dane ovog praznika vjernici razmjenjuju pozdrave – Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA