Bista Hilari Klinton u Albaniji

683

Favorit za predsjedničku nominaciju demokrata za šefa Bijele kuće Hilari Klinton dobija bistu u Albaniji, dok joj iz Poljske i Mađarske stižu negodovanja zbog uvreda njenog supruga Bila Klintona. Poljska dijaspora prijeti povlačenjem podrške Hilari.

Portparol gradskih vlasti turističkog grada Sarande, na jugu Albanije, Toma Nika, najavljuje postavljanje biste nekadašnje prve dame SAD bude na glavnom bulevaru uz obalu, zbog njene “dimenzije kao žene u politici, kao predstavnice starog albansko-američkog prijateljstva i njenog doprinosa albanskoj naciji u raznim istorijskim trenucima”.
Nika ističe da bista, koju je već izradio albanski vajar Idriz Balani, nema veze sa američkim predsjedničkim izborima.
S druge strane, Mađari i Poljaci oštro reaguju jer je Bil Klinton u govoru tokom kampanje supruge rekao da Mađarska i Poljska “ne bi bile slobodne” bez SAD, ali da su odlučile da “demokratija ima previše problema” i da “žele lidere poput Putina”. Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto kaže je da je izjava bivšeg predsjednika SAD Bila Klintona uvrijedljiva i neprihvatljiva.
– Niko, pa ni Bil Klinton ne može da dozvoli sebi da vrijeđa mađarski narod na taj način – naveo je on. Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je izjavu Bila Klintona kao “nepravednu”, dok je poljska dijaspora u SAD koja broji oko 10 miliona ljudi zaprijetila da će povući podršku Hilari u izborima za predsjednika SAD, zbog uvrede koju je Poljacima nanio njen suprug.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA