Berlinska tehno institucija Tresor slavi jubilej na Exitu!

577

No Sleep Novi Sad, kultna bina EXIT festivala koja promoviše nezavisnu elektronsku muziku i savremenu kulturu, u petak 8. jula ugostiće berlinsku tehno instituciju Tresor. Turneja kojom se obilježava četvrt vijeka rada jednog od vodećih evropskih klubova i izuzetno uticajne izdavačke kuće, nakon Amsterdama, Londona, Detroita i Sidneja, stiže i na Petrovaradinsku tvrđavu. Listu izvođača predvodiće ikona elektronske muzike i osnivač savremenog berlinskog zvuka Moritz van Oswald, dok će ga u stopu pratiti lideri nove evropske tehno scene Zadig, Dasha Rush i Psyk! Domaće boje braniće producenti koji među rijetkima na ovim prostorima imaju iza sebe nastupe u Tresoru, Miloš Pavlović, kultni beogradski producent koji živi i radi u Berlinu, a kojeg tamošnja scena odlično poznaje pod pseudonimom Regen, te novi favorit beogradske scene i rezident kluba Drugstore, Filip Xavi.

Moritz van Oswald, neprikosnoveni kompozitor elektronske avangarde, uvijek je bio u samom vrhu inovativacija u svijetu moderne muzike. Plemić iz kuće čuvenih Bizmarka, Von Oswald je klasično učeni perkusionista koji je rano krenuo sa istraživanjima mogućnosti koje nudi, tada još nova elektronska muzika. Služeći kao most između pionirske tehno scene u Detroitu i Berlina kojem je ovaj zvuk bio privlačan, upravo je Von Oswald jedan od pionira današnjeg berlinskog zvuka i same etikete i kluba Tresor. Pokrenuo je neke od najeminentnijih sastava u istoriji savremene umjetnosti: Basic Channel, Maurizio, Rhythm and Sound, kao i famozni Moritz van Oswald Trio gdje su još i Tony Allen, te Max Loderbauer. Zajedno sa Juanom Atkinsom čini dup Borderland, a upravo su objavili i novi album za koji su prvi recezenti već naveli da se radi o jednom od najboljih izdanja ove godine. Inspirisao je mnoge i postavio standarde svojim transformisanim zvukom koji se karakteriše kao posebna fuzija minimala i dab-tehna. Saradnje sa Carl Craigom na reimaginaciji klasičnih djela Ravela i Musorgskog, te i sa poznatim norveškim džez trubačem Nills Petter Molvaerom dovoljno govori koliko duboko i daleko Moritzova strast prema muzici seže.

Na EXIT dolazi i kultna ruska producentkinja Dasha Rush, jedna od najintrigantijih ličnosti na savremenoj tehno sceni. Čuvena po svojoj izdavačkoj kući “Fullpanda”, te izuzetno autentičnom zvuku koji nastaje iz rijetke sposobnosti da briše žanrovske granice između nebrojenih stilova elektronske muzike. Njeno ime danas je neizbježno na vodećim elektronskim događajima kao što je pariski Weather, meksički Mutek ili berlinski Atonal, a njen posljednji album “Sleepstep – Sonar Poems for My Sleepless Friends” doneo je nepodijeljenu pažnju muzičke javnosti, dok su njena dva DJ miks izdanja “Intense Vertical” i “Sleepless Horizontal” savršena priprema za beskrajno širok zvuk koji nas očekuje u petak, 8. jula na No Sleep Novi Sad bini.

Jedno od vodećih imena nove pariske scene, Zadig je među zaslužnima za vraćanje „grada svjetlosti“ na mapu savremene tehno muzike. Prvo izdanje po imenu „Vision“ mu je otvorilo vrata ka mnogim izdavačima, među kojima se našla etiketa Sino, čuvenog dua Technasia, koji ga je otkrio svijetu. Njegova Construct Re:Form etiketa pokrenuta je 2011. da bi kasnije dobio rezidenturu u kultnom Rex klubu gdje kroz promociju jača scenu i sarađuje sa kultnim figurama poput Antigone, Voiski, Birth of Frequency. Stalan je gost svjetski poznatih klubova Tresor, Concrete, te francuskog Weather festivala.

Madriđanin sa beskompromisnim stavom, Psyk važi za jednog od najtalentovanijih producenata posljednjih nekoliko godina. Njegova izdanja su našla mjesto među velikanima elektronskog izdavaštva poput etiketa Minus (za koji je izdao sa samo devetnaest godina), Drumcode, CLR i Mote-Evolver, zbog kojih ga često kultni artisti Oscar Mulero i Robert Hood navode kao i trenutno najinteresantnijeg producenta. Talenat i naporan rad, donijeli su mu uspjeh sa izdanjima poput “Lowdown” i “Eclipse”, te “Arcade” koji je dostigao sam vrh top liste prestižnog Resident Advisora! Stalan je gost vodećih evropskih klubova Fabric, Tresor i Concrete, dok ovog ljeta očekuje dosad najobiminija svjetska turneja i proboj u sam vrh današnje tehno scene.

Omiljena akcija EXIT fanova: 4+1!

Omiljena akcija EXIT fanova u kojom društvo koje zajedno kupi četiri četvorodnevne ulaznice za EXIT, trodnevne Sea Dance ili za cijelu EXIT Avanturu, petu dobija na poklon! Svih pet ulaznica moraju biti iste, pa kombinovanje ulaznice nije moguće. Ulaznice za Exit i Sea Dance prodaju se po cijeni od 122 KM, odnosno 79,99 KM, dok cijela Exit Avantura košta samo 135. Ulaznice su dostupne putem sajta kupikartu.ba, kao na prodajnim mjestima koja čija vas lista čeka OVDJE. Exit festival održaće se ove godine od 7. do 10. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi, a zatim Exit Avantura putuje na Jadransko more radi trećeg Sea Dance festivala od 14. do 16. jula.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA