Banka Srpske i zvanično ide u likvidaciju

450

Rješenje o oduzimanju dozvole za rad Banci Srpske, koje je 27. aprila ove godine donijela Agencija za bankarstvo RS, sutra će postati konačno, pošto Vlada RS kao većinski vlasnik banke u zakonskom roku nije uložila prigovor Upravnom odboru ove Agencije.

Iz Agencije za bankarstvo danas su istakli su donijeli Odluku o pokretanju postupka likvidacije Banke Srpske i imenovali likvidacionog upravnika, koji je dužan sačiniti plan likvidacije i postupak likvidacije provoditi po prioritetima u skladu sa Zakonom o bankama RS.

Za likvidacionog upravnika imenovan je Petar Mićić, diplomirani ekonomista, koji je do sada obavljao funkciju privremenog upravnika.

– Agencija za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine je u obavezi da postupak isplate osiguranih depozita, odnosno depozita do 50.000 KM, pokrene najkasnije u roku od 30 dana od dana oduzimanja dozvole za rad, rekli su iz Agencije.

Dodaju da je rješenje o oduzimanju dozvole za rad doneseno na prijedlog privremenog upravnika, te na osnovu pokazatelja koji ukazuju da je kapital Banke Srpske negativan i da akcionari Banke nisu, i pored više puta produžavanih rokova, obezbijedili povećanje kapitala banke do propisanog zakonskog minimuma.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA