Baklja „Trke mira“ stigla u Banjaluku (VIDEO)

1345

Trka u BiH traje od 9. do 14. maja, a u Evropi od februara do oktobra. Krenula je iz Portugalije, a završiće u Rimu. Održava se na svim kontinentima.

Baklja koju nose učesnici „Trke mira“ stigla je u Banjaluku. Članovi tima međunarodne sportske manifestacije nose poruku da mir u svijetu nema alternativu, i da je to najbolje pokazati kroz sport. Trkači svakoga dana pretrče 120 km, smjenjujući se, jer to jedan čovjek ne može da istrči sam, kao što ni mir u svijetu ne zavisi od jednog čovjeka.

Jedan čovjek ne može odlučiti da bude mir u svijetu. Tako da praktično naš tim je primjer, odnosno dio same priče, kako mi uradimo, kako mi stvaramo harmoniju mira između sebe, tako to funkcioniše i među ljudima okolo, jer članovi tima su iz sedam osam zemalja, govorimo različitim jezicima, ali moramo se dogovoriti kako da budemo tim, sportski tim, i kako da budmeo tim koji prenosi ovu poruku – poručio je , koordinator „Trke mira“ za BiH, Amur Bašić.

Da upravo sport povezuje svijet, slaže se i Nada Tešanović. Ona je četvrti put u ime grada Banjaluka ponijela baklju mira i zajedno sa učesnicima trke, simbolično istrčala krug na platou ispred Narodne skupštine Srpske.

– Značaj jeste veliki. Svi smo mi prošli kroz rat, i naravno da nam je mir najdragocjeniji. I zato sam sretna što danas mi možemo uputiti poruku mira kroz upravo ove prekrasne ljude koji toliko godina trče i nose mir, nose tu baklju i donose svjetlost ljudima – izjavila je predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske, Nada Tešanović.

Baklja mira preuzeta je juče iz Hrvatske, u Gradišci, i biće nošena kroz BiH do petka, 13. maja, kada svoj put nastavlja u Crnoj Gori. Današnjoj trci pridružili su se i učenici osnovne škole iz Banjaluke.

– Ja sam sa njim skroz od početka, znači od februara i bila sam sa njima šest tjedana. Mi smo svi volonteri, tako da svako može ostati sa nama onoliko koliko si može finansijiski priuštiti. To je sve zapravo napravljeno bez novaca, to ja volim reči, da je to zbilja na razini srca – kaže Gordana Petrušić iz Hrvatske.

Trkači su došli ispred naše škole, pa smo mi, članovi odbojkaške sekcije, smo se priključili sa njima, pa smo sa njima evo trčali do skupštine – kaže učenica OŠ „Georgi Stojkov Rakovski“ Banjaluka, Tihana Dobraš.

“Trka mira” prolazi kroz 100 zemalja svijeta,na svim kontinentima, a BiH je petu godinu zaredom dio ove manifestacije. Učesnici su krenuli iz Porta u februaru, a trka će biti završena u oktobru u Rimu.

Autor: Danijela Aksić Marković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA