Bakir Izetbegović ponovo optužuje Srpsku i Banjaluku

491

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović opet je autor skandaloznih izjava. Ovog puta je zloupotrijebio konferenciju za novinare nakon “Brdo-Brioni” samita u Sarajevu da optuži Republiku Srpsku i Banjaluku za navodni progon Bošnjaka i Hrvata u proteklom građanskom ratu u BiH.

Iako mu nije bilo upućeno pitanje, on je stao u odbranu biskupa banjalučkog Franje Komarice koji je Banjaluku uporedio sa Blajburgom.

– Banjaluka nije bila opkoljen grad, nego slobodan. Iz nje je država sistematski odstranila Hrvate i Bošnjake. Paradržava je sistematski srušila 16 džamija – kaže Izetbegović.

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nije željela da komentariše izjave Komarice i potpredsjednika hrvatske Vlade Tomislava Karamarka, obrazloživši da ne komentariše izjave pojedinih zvaničnika, jer ih drugi izdvajaju iz konteksta.

Ona tvrdi da u Hrvatskoj “nema ustaštva i neoustaštva”.

– U Saboru Hrvatske nema poslanika koji podržava ustaštvo. Hrvatska osuđuje sve totalitarizme, od ustaštva, fašizma, nacizma do komunizma, posebno jugoslovenskog komunizma –  istakla je Kitarovićeva.

Prema njenim riječima, stvari koje se rade, kao što su ona na stadionu Poljud, rade se upravo s namjerom da se pažnja skrene sa egzistencijalnih pitanja.

U Hrvatskoj su učestali slučajevi skandiranja ustaških parola na fudbalskim utakmicama, a poznat je i slučaj iscrtane “svastike” na stadionu Poljud u Splitu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA