Austrija: Počasni vod Hrvatske vojske razoružan i protjeran

668

Austrijska policija oduzela je oružje počasnom vodu Hrvatske vojske koji je danas krenuo na komemoraciju u Blajburg, gdje je na kraju Drugog svjetskog rata ubijen veliki broj ustaša, pripadnika vojske poražene NDH.
Policija je odvela pripadnike Hrvatske vojske oko kilometar dalje od komemoracije i svaku pušku fotografisala posebno, prenosi portal “Indeks”.

Pušteni su nakon dugo vremena da prisustvuju kraju komemoracije, ali bez oružja.

Mediji navode da je oružje oduzeto od 18 članova počasnog voda Hrvatske vojske, kao i da je austrijska državna policija bila obaviještena o njihovom dolasku, ali nije tu informaciju podijelila sa lokalnom policijom.

Bivši delegat hrvatskog parlamenta u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Boris Blažeković rekao je da naoružana vojska ne smije preko granice ukoliko to ne dozvoli Vlada, potvrdi Sabor te na kraju predsjednik.

– To je nedopustivo i taj dilentantizam u ponašanju unutar države danas je prava sramota. Naprosto je nedopustivo da se takve stvari dešavaju, očito tu nitko ne zna kako se država vodi – naveo je Blažeković.

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović nazvao je današnji događaj “ozbiljnim gafom”.

Na komemoraciji su se okupile hiljade ljudi i hrvatski državni vrh, a jedan od okupljenih rekao je: “Da su vam Sirijci, pustili biste ih, dok Hrvate opet razoružavate”, navodi “Indeks”.

Austrija je jedna od trajno neutralnih zemalja. Hrvatska vojska prekršila je sva pravila, ušavši kao NATO članica na teritoriju neutralne zemlje.

Riječ je o ceremonijalno-protoklarnom oružju iz kojega se ne može pucati i ono će biti vraćeno članovima počasnog voda Hrvatske vojske po završetku komemoracije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA