Apel Dodiku i Bosiću protiv protesta 14. maja

576

Predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata uputiće apel predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i SDS-a Mladenu Bosiću da 14. maja u Banjaluci ne budu održani protesti jer su to u ovom trenutku okupljanja vrlo visokog rizika.

Predsjednik Republičke organizacije poginulih i nestalih boraca i civila Nedeljko Mitrović rekao je novinarima, nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem, da će učesnici današnjeg sastanka uputiti apel organizatorima protesta, Dodiku i Bosiću, da ne održe proteste, imajući u vidu osjetljivost političko-bezbjednosne situacije u Srpskoj, BiH i okruženju.

Mitrović je naglasio da oni traže da, ukoliko protesti budu održani, organizatori preuzmu odgovornost i da skupovi proteknu u miru, bez incidenata i provokacija, te ljudske i materijalne štete.

– Apsolutno podržavamo MUP Srpske i sve institucije da spriječe eventualne incidente tokom protesta, kao i da nema šetnje, jer bi to bila dodatna provokacija i opasnost da se nešto neželjeno desi – istakao je Mitrović.

Mitrović je poručio da se Republika Srpska mora sačuvati i da se ne smije zaboraviti da je za nju poginulo blizu 25.000 ljudi.

On je pozvao i članove organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata da se ne pridružuju ni protestu, ni mitingu.

Predsjednik Veterana Republike Srpske Duško Vukotić rekao je da niko nema pravo da ignoriše poziv veterana, jer su oni prvopozivci, koji su se odazvali na prvi poziv za odbranu otadžbine i branili su je od prvog do posljednjeg dana.

– Smatramo da bi u naredna tri dana Dodik i Bosić trebalo da se dogovore i odgode oba protesta, jer su to u ovom trenutku okupljanja vrlo visokog rizika. Ako već ostanu pri tome, moraju znati da smo mi na strani Republike Srpske i da se ne svrstavamo u političke blokove – naglasio je Vukotić.

On je istakao da je na njima odgovornost za Republiku Srpsku u miru, kao što je na veteranima bila u ratu, te da moraju dobro da vode računa kako i da li mogu kontrolisati svoje pristalice, svoje partijske vojske da se ne sukobe.

– Molimo sve naše saborce da se ne svrstavaju ni u jedan blok i da ostanu kod svojih kuća i da puste da Policija Republike Srpske odradi svoj posao – poručio je Vukotić.

On je naglasio da organizatori protesta moraju biti svjesni svoje odgovornosti u vrlo osjetljivom trenutku.

– Mi ne želimo više nikome biti topovsko meso, te ih još jednom pozivam da odgode proteste. Uskoro imaju lokalne izbore, pa neka tada odmjere svoje ideje i snagu, a da ne podrivamo našu Republiku Srpsku – rekao Vukotić.

On je dodao da je ova organizacija na sastanak pozvala sve organizacije i udruženja nastala iz odbrambeno-otadžbinskog rata, te organizatore protesta i mitinga.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Saveza logoraša Branislav Dukić, predsjednik Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Dragan Vrhovac, Branislav Okuka iz organizacije “Republika Srpska – Čast otadžbine”. U ime predsjednika Srpske prisustvovao je šef kabineta Danijel Dragičević.

Vukotić je pojasnio da se sastanku nisu odazvali predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, kao ni lider SDS-a Mladen Bosić.

Savez za promjene zakazao je za 14. maj u Banjaluci proteste “Oslobodimo Srpsku”, a koalicija na vlasti miting “Srcem za Srpsku”.

 Zabrinuti zvog najavljenih protesta

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da su predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata danas izrazili zabrinutost zbog o najavljenih protesta i mitinga 14. maja u Banjaluci.

– Oni se boje određenih sukoba, da bi pojedinci ili neke organizacije mogli da zloupotrijebe takav sukob i da nanasu veliku štetu Republici Srpskoj – rekao je Lukač novinarima nakon sastanka.

Lukač je rekao da će javnost biti obaviještena šta će preduzeti MUP Srpske kada MUP sagleda sve informacije i stanje sa terena.

On je rekao da su pripadnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata podnijeli najveće žrtve u stvaranju Srpske zbog čega je razumljivo dana prvom mjestu razmišljaju o Republici Srpskoj.

Lukač je dodao da će predstavnici ovih organizacija zaključke sa današnjeg sastanka poslati političarima i organizatorima skupova, a o samoj organizaciji i obezbjeđenju skupa razgovaraće se ovih dana i na vrijeme će se znati šta će MUP preduzeti po tom pitanju.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Organizacije poginulih i nestalih boraca i civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović i predsjednik Veterana Republike Srpske Duško Vukotić, predsjednik Saveza logoraša Braniskav Dukić, predsjednik Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Dragan Vrhovac, Branislav Okuka iz organizacije “Republika Srpska -Čast otadžbine”. U ime predsjednika Srpske prisustvovao je šef kabineta Danijel Dragičević.

Nisu se odazvali predstavnici Boračke oraganizacije Srpske i lider SDS-a Mladen Bosić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA