Američki avioni ponovo na granici Rusije

1704

Prošle nedjelje, američki špijunski avion našao se direktno na putanji dva putnička aviona što je moglo da izazove katastrofu.

Ovo nije prvi put da američki špijunski avioni dolaze do ruske granice u proteklih nekoliko nedjelja.

Incident se dogodio u vodama Japana 22. maja. Kako je saopšteno, ruski kontrolori leta morali su da promijene nivo leta za dva putnička aviona.

Kako piše “Sputnjik“, najnoviji incident postavlja pitanje profesionalizma američke armije, kao i da li se ovo treba posmatrati kao provokacija i pokušaj da se Moskva uvuče u konflikt ili je akt nesposobnosti.

Potparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov naveo je da se takvi letovi događaju svakodnevno u blizini ruske granice, ali da je ovoga puta “zaista postojala prijetnja sudara sa putničkim avionom, što je moglo da dovede do katastrofalnih posljedica“.

Međutim, američki zvaničnici negirali su da je postojala bilo kakva prijetnja.

“Vojni avioni često lete putanjama civilnih aviona”, naveli su neki od ruskih pilota, “međutim oni su više disciplinovani kada je ovo u pitanju”, prenosi “Sputnjik“.

– Što se tiče Amerikanaca, oni krše pravila širom svijeta – rekao je pilot Magomed Tolbojev. Ovog mjeseca, američki špijunski avioni došli su do ruskih granica devet puta, uključujući i Baltičko more.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA