Hrvatska: U školskoj lektiri – “Mi smo spremni, poglavniče”

580

Lektira za šesti razred učenika u Hrvatskoj sadrži promovisanje ustaštva i rečenice poput “Mi smo spremni, poglavniče”, piše portal “Indeks”.

“Sva je treperila od unutrašnjeg uzbuđenja kad je čula kako Bobo ili Jura viče: Mi smo spremni, poglavniče”, navodi se u knjizi koju učenici šestog razreda moraju obavezno da pročitaju.

Isti izvor navodi da je to rečenica iz kratkog romana književnika Stjepana Tomaša pod nazivom “Moj tata spava s anđelima – Mali ratni dnevnik” koji je na popisu obavezne literature za šesti razred uz “Priče iz davnine” Ivane Brlić Mažuranić i djela Augusta Šenoe.

U “Malom ratnom dnevniku” ustaštvo je prikazano ne samo kao nešto potpuno uobičajeno i prihvatljivo, nego i kao izraz hrvatskog domoljublja, ističe “Indeks”, dodajući da to nije jedini sporni dio te lektire.

Zagrebački portal navodi da se na nekoliko mjesta u knjizi, čije je prvo izdanje objavljeno 1992. godine, objavljuje ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

“Šestaci, dakle, da bi prošli razred moraju čitati knjigu koncipiranu kao dnevnik desetogodišnje osječke djevojčice, fiktivne Cvjete Matković, iz ratnog vremena 1991. i 1992. godine. Što ne bi bilo sporno da kroz djevojčicu pisac ne šalje političke poruke koje bi bile sporne i u ratnim devedesetim, a kamoli u 2016. godini”, navodi ovaj portal.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA